Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Erő(d) próba

Szöveg: honvedelem.hu |  2017. október 4. 17:13

A honvédség és a társadalom kapcsolatának erősítésére, a honvédelmi nevelés elősegítése, valamint a sport és az egészséges életmód népszerűsítése érdekében idén is megrendezték az Országos Haditorna Verseny Komárom-Esztergom megyei fordulóját, a Monostori Erő(d) Próba 2017 elnevezésű versenyt.

1596039614

A verseny szervezésében, lebonyolításában a Komárom-Esztergom Megyei Védelmi Bizottság Titkársága, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 9. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Irodája, a Tatai Tömegsport és Tájfutó Honvéd Sportegyesület, az MH 25. Klapka György Lövészdandár, a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya, valamint a Monostori Erőd Nonprofit Kft. vett részt.

1596039614

A többségében honvédelmi elemeket tartalmazó megmérettetésen húsz középiskolás és hét általános iskolás csapat versengett.
A határmenti együttműködés keretében a Felvidékről is érkezett egy általános iskolai csapat. A versenyt Molnárné dr. Taár Izabella, a Komáromi Járási Helyi Védelmi Bizottságának elnöke nyitotta meg.
Bakos Sándor alezredes, a megyei védelmi bizottság titkára elmondta: a diákok a megmérettetés közben találkozhattak a honvédelemi, katonai jellegű feladatokkal, és egy kicsit közelebb kerülhettek a katonai környezethez.

1596039615

Az eredményhirdetésen dr. Kancz Csaba kormánymegbízott, a Komárom-Esztergom Megyei Védelmi Bizottság elnöke köszöntötte a versenyen résztvevő diákokat, a kísérő tanárokat és a szervezőket.

A csapatok idén tíz versenyszámban mérhették össze tudásukat. Többek között tereptanban és térképismeretben, kézigránátdobásban, honvédelmi elméleti feladatokban, egészségügyi ismeretekben, lövészetben, mátrixfutásban, akadálypályán, fegyveres váltófutásban, sebesültszállításban, és gépjármű tolásban is.

1596039615

A középiskolásoknál a kisbéri Táncsics Mihály Gimnázium győzött, mögötte a második helyen a tatai Eötvös József Gimnázium végzett, a dobogó harmadik fokára a dorogi Zsigmondy Vilmos Gimnázium tanulói állhattak fel. Így idén is a Táncsics-gimnázium képviseli a megyét az országos döntőben.
Az általános iskolásoknál a versenyen először induló Vértessomlói Német Nemzetiségi Általános Iskola szerezte meg az aranyérmet, a második a Baji Szent István Német Nemzetiségi Általános Iskola lett, a harmadik pozíciót pedig a Sárisáp és Környéke Körzeti Általános Iskola szerezte meg.

1596039615

Fotó: Komárom-Esztergom megyei Védelmi Bizottság Titkársága