Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hadügyi viták a magyar delegációban

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. május 20. 19:41

Miről írtak az újságok száz esztendővel ezelőtt, amikor már a „levegőben volt” a Nagy Háború? Sorozatunkban az 1914-ben megjelent magyar napilapok írásai közül szemezgetünk.

A Pesti Napló május 20-án megjelent számában ’Hadügyi viták a magyar delegációban’ címmel a következőt olvashatjuk: „Apponyi nagy beszédében a fegyverkezés megdöbbentő arányú növekedéséről szólott, s kimutatta, hogy e szörnyű terhek alatt összeroppan az ország."

Emellett az újság említést tesz arról, hogy Essad pasa csapatai bevonultak Durazzóba, az osztrák−magyar csapatok partra szálltak és elkapták a pasát.

A Pesti Hírlap külpolitikai rovatának kiemelt híre, hogy Albániában kitört a forradalom. „Közép-Albánia törzsei fölfegyverkezve, Durazzó ellen vonulnak, ahol jelenleg részünkről a Szigetvár nevű csatahajó és egy olasz állomáshajó és ezen kívül az udinei herceg parancsnoksága alatt egy torpedóflottila horgonyoz. Ha a közép-balkáni törzsek esetleg Durazzót megtámadnák, ezeknek a hajóknak partra szállt legénysége lenne hivatott megvédeni Vilmos fejedelem székhelyét".

A Népszavában is megjelenik egy cikk ’Osztrák−magyar beavatkozás Albániában’ címmel. Az egész nyolcadik oldalon arról olvashatunk, hogy Albániában partra szálltak az osztrák−magyar csapatok. Essad basa, az albán kormány hadügyminisztere forrongást szított az új fejedelem ellen. „A forrongás úgy látszik igen komoly, mélyreható és nagyarányú lehet Albániában, és elsöpréssel fenyegeti Vilmos fejedelem csak nem rég összetákolt fejedelmi trónját, mert osztrák−magyar és olasz csapatok szálltak partra Albániában az albán fejedelem és a kormány védelmére."

(A sajtószemlét az Országos Széchenyi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien, Snoj Péter és Kovács Dániel készítette.)




1595972188

1914. májusi újságok
Címkéklapszemle