Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hagyományőrzők lovon – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2015. november 12. 15:10

Napjainkban egyre több katonai hagyományőrző rendezvény van szerte az országban, sőt, a Kárpát-medence határainkon túli, magyarlakta területein is. Ebben döntő szerepe van az éppen harminc évvel ezelőtt megalakult Történelmi Lovas Egyesületnek, amely tulajdonképpen valamennyi későbbi „48-as” szervezet zászlóbontója volt.

1596003929
A lovak, a történelem, vagy a hadászat iránti szerelem, szenvedély, valamint az ifjúkori olvasmányélmények egyaránt szerepet játszottak abban, hogy Fülöp Tibor Zoltán – néhány barátjával karöltve – még 1985-ben létrehozta a Történelmi Lovas Egyesületet.

– Aki kalandregényeken nő fel, azzal könnyen megeshet, hogy a saját életében is igyekszik olyan foglalkozást választani, amely izgalmasnak, sokszínűnek, kalandosnak ígérkezik. Egy időben tengerész szerettem volna lenni, ez azonban nem jött össze. Lovagolni viszont katonaéveim után viszonylag jól megtanultam, és kialakult körülöttem egy rendszeresen lóhátra pattanó baráti társaság is. Mivel kölcsönös volt bennünk a magyar történelem, illetve a nemzetünk életét végigkísérő nagy harcok iránti érdeklődés, támadt egy olyan ötletünk, hogy lóháton végig kellene menni azon az útvonalon, amelyet a honalapításkor, majd az azt követő évtizedekben, a „kalandozások" során elődeink is végigjártak portyázó hadjárataik alkalmával. Ez az elképzelés volt a bölcsője a nem sokkal később megalakult Történelmi Lovas Egyesületnek. Bár maga a nyugat-európai lovas barangolás végül nem valósulhatott meg, az egyesület – amelynek célja a történelmi hátterű lovas túrák szervezése lett – az Almássy téri szabadidőközpontban, 1985. szeptember 6-án hivatalosan is létrejött.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin november 13-án, pénteken megjelenő számában!)