Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hajóvadászok – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2016. november 8. 13:55

Az elektronikus sajtó révén nemrég az egész világot bejárta az a videó, amelyen egy HSV–2 SWIFT katamarán (kéttestű) szállítóhajó látványosan, nagy lángokkal ég. Nem baleset következtében: egy kínai fejlesztésű partvédelmi rakétarendszer találta el.

1596022826
A hivatalos információk szerint az ausztrál tervezésű és építésű, eleinte az amerikai haditengerészet számára dolgozó, majd az Egyesült Arab Emirátusok által bérelt gyors szállítóhajó 2016. október elsején segélyszállítmányt vitt a háború sújtotta Jemenbe, amikor nemzetközi vizeken, Aden kikötője felé haladva rakétatalálat érte. A támadást az Irán által támogatott huti kormányellenes erők követték el, amelyek több forrásból is hozzájuthattak ehhez a fegyverhez. A jemeni haditengerészet már korábban hadrendbe állította a kínai gyártmányú C–802-es partvédelmi rakétát, így az akció során használt eszköz akár egy tőlük zsákmányolt példány is lehetett. Ugyanakkor elképzelhető az is, hogy a C–802-est – vagy annak iráni másolatát, a nagyobb hatótávolságú Noor rakétarendszert – Irán szállította le a huti erőknek.

Miként a támadók által készített éjszakai felvételen is látható, a rendszer indítójárművének harcálláspontján a radar befogja a célként megjelölt hajót, majd a gyorsító töltet kiégése után az utazósebességre gyorsult rakéta eltalálja azt. Az elektronikai zavarórendszerek és önvédelmi fegyverzet nélkül megépített HSV–2-es alumínium hajóteste nyilván nem volt ellenfél a radarvezérlésű rakétának: a hajóorr jobb oldalán becsapódó, 200 kilogrammos robbanófej azonnal felgyújtotta a vízi járművet.

További részletek a Magyar Honvéd magazin november 11-én, pénteken megjelenő számában!