Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Magyarországra látogatott az ulmi Többnemzeti Összhaderőnemi Parancsnokság vezetője

Szöveg: Nyulas Szabolcs |  2016. november 8. 13:46

Hivatalos látogatást tett Magyarországon Richard Rossmanith altábornagy, az ulmi Többnemzeti Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka november 7−8-án. 

1596022824

A parancsnok kétnapos látogatása elején találkozott dr. Orosz Zoltán altábornagy, Honvéd Vezérkar főnökhelyettessel, akivel közösen hallgatta meg a honvédség illetékeseinek előadását a fővárosban. Az előadók bemutatták a Magyar Honvédséget, külön kiemelve a kiképzéseket és gyakorlatokat, illetve az EU-harccsoportok koncepcióját. A felek kölcsönös tájékoztatást kaptak az ulmi parancsnokságról és áttekintették a jelenlegi, valamint a jövőbeni együttműködési lehetőségeket is.

1596022825

Richard Rossmanith altábornagy magyarországi programjának zárásaként meglátogatta a székesfehérvári MH Összhaderőnemi Parancsnokságot, és megtekintette a NATO Erőket Integráló Elem (NFIU) központját is.

1596022825

Az ulmi parancsnokságot német kezdeményezésre − a chicagói csúcson meghirdetett Okos Védelem (Smart Defence) koncepció keretében − 2013. július 1-jei dátummal hozták létre. A szervezet fő célja, hogy az észak-atlanti szövetség (NATO) és az Európai Unió (EU) vezette összhaderőnemi műveletek irányítására is egyaránt alkalmassá váljon − a NATO vonatkozásában műveleti parancsnokságként, az EU vonatkozásában pedig mind stratégiai, mind műveleti parancsnokságként egyaránt. Mivel az EU-s szerepkört már jó ideje ellátja, jelenleg a NATO-val kapcsolatos célok teljesítésére koncentrál. A tervek szerint a szervezet a teljes műveleti képesség elérését követően, 2018 nyarára válik alkalmassá egy kisebb szárazföldi fókuszú összhaderőnemi művelet vezetésére.

1596022825

Fotó: Szabó Lajos zászlós és Révész Csaba