Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Halasi áldozatok sírjainál

Szöveg: honvedelem.hu |  2017. november 12. 7:12

Kiskunhalas 2014-ben csatlakozott a Háborús Emlékhelyeket Gondozók Társasága által meghirdetett nemzetközi gyertyagyújtási akcióhoz, amelynek az volt a célja, hogy minél többen tekintsék fontosnak az elhunyt áldozatok emlékének ápolását, a béke megőrzése melletti elkötelezettséget.

Az előző évekhez képest is többen vettek részt a kiskunhalasi Pásztortűz Egyesület szervezésében, az alsóvárosi római katolikus temető 11-es parcellájában tartott megemlékezésen, amelyet november 11-én, szombaton, az első világháború befejezésének 99. évfordulóján tartottak az elhunyt katonai áldozatok és hadirokkantak sírjainál. Közintézmények, társadalmi szervezetek tagjai, vezetői és jó szándékú emlékezni kívánók érkeztek az eseményre.

1596041149

„Célunk, hogy a »közös Európában együtt emlékezés« jegyében a ma élő nemzedék tagjai közül minél többen érezzék sajátjuknak a csatatereken maradt déd- és ükapáink sorsát, tekintsék fontosnak az emlékezetünk ébrentartását, a béke megőrzése melletti elkötelezettséget" – mondta a megemlékezésen Végső István, a Pásztortűz Egyesület elnöke.

A történész beszédében a hősi parcella történetének legfontosabb fejezeteit is felelevenítette, majd Hozdik Zsolt plébános mondott áldást az első világháborúban elhunytakért. A résztvevők gyertyákat gyújtottak és virágokat helyeztek el a hősi halott honvédek sírhalmainál.

1596041149


Fotó: Pásztortűz Egyesület