Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A gyalogezred katonáira emlékeztek Belgrádban

Szöveg: honvedelem.hu |  2017. november 12. 8:26

A belgrádi magyar nagykövetség által szervezett, a szerb főváros osztrák-magyar hősi temetőjében megrendezett éves megemlékezésen vett részt a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) Katonai Emlékezet és Hadisírgondozó Igazgatóság, valamint a Hadtörténeti Múzeum munkatársaiból álló küldöttség a napokban.

Az esemény kiemelt jelentőségét az adta, hogy az Osztrák Fekete Kereszt (Österreichisches Schwarzes Kreuz – ÖSK) a katonatemetőt és a területén található kápolnát a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum anyagi támogatásával felújíttatta − az épület újraszentelését is ekkor tartották.

1596041150

A kápolnában található a cs. és kir. 68. (jászkun) gyalogezred emlékhelye. Az alakulat katonái az első világháború során a belgrádi vasúti híd védelmekor estek el, a halottakat e temetőben hantolták el. 

A megemlékezésen jelen volt Ausztria, Magyarország, Szlovákia és Csehország nagykövete, valamint a Belgrádba akkreditált katonai attasék, azaz a brit, kanadai, lengyel, bolgár, francia, cseh, szlovák, olasz, német katonai diplomácia, illetve a szerb haderő képviselői is. A rendezvény alatt a kápolna előtti díszőrséget a szerb haderő katonáin kívül magyar hagyományőrzők adták.

A megemlékezés egyházi szertartását a Belgrádi Katolikus Főegyházmegye érseke celebrálta, majd dr. Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete tartotta meg megemlékező beszédét, melyben az első világháború okozta véráldozatról, az emlékmegőrzés fontosságáról beszélt, egyben méltatta a hősi temetési hely felújítását.

Az Osztrák Köztársaság nagykövetének megemlékező szavai után koszorúzásra került sor. A megjelent nagyköveteken és a katonai diplomácia képviselőin kívül koszorút helyeztek el az ÖSK, valamint a HM HIM küldöttségének tagjai is.

A megemlékezés zárásaként, a HM HIM delegációjának tagja, Várnai Patrícia, a Katonai Emlékezet és Hadisírgondozó Igazgatóság főelőadója huzamos ideje végzett magas szintű és a két hadisírgondozó szervezet együttműködését segítő munkája elismeréseként az ÖSK érdemkeresztjét vehette át a szervezet bécsi tartományi vezetőjétől.

1596041150

A HM HIM küldöttsége ezután, a lehetséges múzeumi együttműködés jegyében, látogatást tett a belgrádi Aeronautikai Múzeumban is. A tárlatvezetés során lehetőség nyílt a múzeum műtárgyakban rendkívül gazdag kiállításának megtekintésére. A múzeum szakemberei nyitottak voltak a műtárgycsere és egyéb együttműködés lehetőségére, majd a látogatás végén a HM HIM küldöttsége meghívta a belgrádi múzeum munkatársait a szolnoki RepTár kiállítóhely megtekintésére.

Fotó: HM HIM