Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Halhatatlanok: kitartás, bátorság, hősiesség

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2016. november 29. 18:45

November 29-én, kedden délután tartották a budapesti Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban a Halhatatlanok című történelmi dokumentumfilm bemutatóját. A HM Zrínyi Nonprofit Kft. közreműködésével készült alkotás az első világháború limanowai csatájáról szól, amelynek során 1914 decemberében a magyar huszárok óriási veszteségek árán ugyan, de megállították az orosz előrenyomulást Galíciában.

1596023814

Mint a premier előtti beszédében Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes felidézte, a stratégiai fontosságú Jablonec-hágót már elözönlötték az oroszok, amikor a soproni 9. Nádasdy huszárezred Muhr Ottmár ezredes vezetésével, karddal, puskatussal és puszta kézzel ellentámadásokba lendült. Segítségükre voltak ebben a fehérvári 10. huszárok, a jászkun és szegedi huszárok, valamint különböző gyalogos egységek is. A december 11-ei harcokban maga Muhr Ottmár ezredes is odaveszett. „A hadászati szemmel kicsinek tűnő csata óriási jelentőségű volt. Lengyel barátaink a mai napig nem felejtették el, hogy a magyar huszároknak köszönhető az orosz gőzhenger megállítása, illetve Krakkó megmentése" – mondta Vargha Tamás.

A miniszterhelyettes emlékeztetett: a Kereszthegy című produkció után a Halhatatlanok két éven belül már a második nagy jelentőségű történelmi dokumentumfilm, amely a Katonai Filmstúdió műhelyében elkészült. Vargha Tamás köszönetet mondott a munkáért Bárány Krisztiánnak, az alkotás író-rendezőjének és Wonke Rezső társrendezőnek, a Katonai Filmstúdió vezetőjének. Méltatta a közreműködő színészek és hagyományőrzők munkáját is, akik nélkül nem készülhettek volna el a Halhatatlanok játékfilmes elemei. Mint mondta, a film a legfontosabb magyar katonai erényekről, a kitartásról, a bátorságról és a hősiességről szól.

1596023814

A bemutatót követően az alkotást dr. Orosz Zoltán altábornagy méltatta. A Honvéd Vezérkar főnökhelyettes úgy fogalmazott: az alkotókat és a közreműködőket egyaránt köszönet illeti. „Aki megnézi a Halhatatlanokat, és jelent számára valami a hazaszeretet, a hősiesség fogalma, át fogja érezni a filmet. Segítségével megérthetjük, amit korábban különböző okokból elvettek tőlünk, és nem tudtunk róla, miként álltak helyt elődeink. Magyar katonák, egyszerű emberek váltak hőssé, mert szerették a hazájukat. Emlékezzünk a hősökre, akik gondolkodás nélkül feláldozták magukat Magyarországért, és példát mutattak valamennyi, magát magyarnak valló ember számára."

Az altábornagy és Benkóczy Zoltán, a HM Zrínyi Nonprofit Kft. ügyvezetője ezt követően emléklapokat adott át a film alkotóinak.

1596023815

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária