Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Harcos-logisztikus honvédelmi tábort rendeztek Táborfalván

Szöveg: Birtalan-Balázs Beáta hadnagy és Ernszt József törzszászlós |  2019. augusztus 1. 7:01

Táborfalván, az MH Katonai Közlekedési Központ (MH KKK) bázisán rendezett harcos–logisztikus tematikájú honvédelmi tábort az MH Logisztikai Központ (MH LK) július 22-28. között.

1599206599

A táborban –  amelynek parancsnoka Kocsis Csaba főtörzszászlós, az MH LK megbízott vezénylőzászlósa volt – több mint harminc, 12-15 év közötti fiatal vett részt. A gyerekek egész heti programjáról az MH LK alárendelt szervezeteitől – az MH KKK-től, az MH Anyagellátó Raktárbázistól (MH ARB), valamint az MH Légijármű Javítóüzemtől – érkezett katonák gondoskodtak, de segítette a táborvezető munkáját a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium négy növendéke is.

Az első nap a beilleszkedésről szólt: a gyerekek megkapták a felszereléseiket, a rajparancsnokok segítségével kialakították a körletrendet, délután pedig táborsorakozót tartottak, és az ünnepélyes zászlófelvonással hivatalosan is megnyitották az egyhetes tábort.

1599206600

A fiatalokat egész héten különféle izgalmas programok várták. A Technológiai Igazgatóság Hadfelszerelés Vizsgáló Osztályánál tett látogatás során dr. Tikász Gyula nyugállományú alezredes, mesterlövész világbajnok segítségével megtanultak sportlégpuskával lőni. Tereptan-foglalkozáson vettek részt, amely során elsajátították a térkép és a tájoló használatát. Megismerkedtek a túlélés alapjaival, a logisztikai ismeretek részeként pedig  megtanulták a katonai sátor felállításának mozzanatait. Dr. Hidán Csaba a Rákóczi-szabadságharc kuruc fegyvereiből és harceljárásaiból tartott előadást részükre. Kirándulást tettek Csongrádra, a Diana Vadász Felnőttképző Alapítványi Szakképző Iskola és Kollégiumba, ahol fegyvertörténeti előadást hallgattak meg. Ezután Szentes felé vették az irányt, ahol az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred laktanyájában megtekintették a csapatmúzeumot, illetve a búvárok kiképzését. A csapatlátogatás végén egy PTSZ-M típusú, lánctalpas úszó gépkocsi fedélzetén is utazhattak.

1599206600

A vasárnapi zárórendezvényen a táborlakók a szüleik előtt adtak számot a héten megszerzett tudásukból. A hozzátartozókat Kolonics Atilla ezredes, az MH ARB parancsnoka köszöntötte és nyitotta meg az akadálypálya-versenyt, amire egész héten készültek a gyerekek. A mobil akadálypályát sikeresen teljesítették és a kitűnő eredményért járó díjakat Tóth Bertalan, Táborfalva polgármestere adta át számukra.

Ezt követően szakaszkötelékben, énekszóval vonultak az utolsó sorakozó helyszínére, ahol ünnepélyes keretek között vonták le a magyar lobogót.

1599206600

Fotó: Ernszt József törzszászlós