Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Harctéri életmentő képzés

Szöveg: Bódog Zsuzsanna hadnagy |  2016. július 23. 7:06

Az MH 25. Klapka György Lövészdandár katonái az amerikai hadsereg 5-7 Páncélos Felderítő Zászlóalj katonáival közös gyakorlaton vesznek részt az MH Bakony Harckiképző Központ központi gyakorlóterén július 4. és augusztus 19. között. Július 20-án közös harctéri életmentő képzést (CLS) tartottak az amerikaiak.

1596017131

A képzésen a sebek, sérülések ellátását, valamint az orr-garat tubus behelyezését, illetve a vérzések csillapítását tanulták meg a katonák. Akik ezt a képzést megkapják, harctéri körülmények között is el tudják látni társaikat. Képesnek kell lenniük felismerni a törést, az ízületi sérülést, a sokkos állapotot, a harctéri stresszt, a mérgező növényeket, a veszélyes állatok, rovarok csípését, marását. Ezen felül fontos még felismerniük az ABV-sérüléseket, klimatikus sérüléseket, és ezeket tudniuk kell kezelni is.

1596017131

A képzés azért fontos, mert a harctéri sérülések esetében az első tíz perc a legkritikusabb az életben maradás szempontjából. Emiatt kellenek olyan katonák, akik tíz percen belül hatékonyan tudnak elsősegélyt nyújtani a szakszemélyzet megérkezéséig.

1596017132

Fotó: Galgóczy Tamás zászlós