Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Harctéri sérültellátás Szegeden

Szöveg: Tordai Kamilla |  2018. június 18. 18:28

A Mentők Napja alkalmából megtartott szegedi rendezvényen vettek részt június közepén az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi Egészségügyi Központjának katonái.

1599188968
Az Országos Mentőszolgálat Dél-alföldi Regionális Mentőszervezete és a Szegedi Mentőállomás közös szervezésében megtartott mentők napjának a Széchenyi tér adott helyszínt. A hódmezővásárhelyi Egészségügyi Központ katonái bemutatták a Magyar Honvédségben rendszeresített mentéstechnikai eszközöket és a speciális, katonai sebesültszállító járműveket, amelyeket kívülről-belülről is megnézhettek az érdeklődők. A kiállított eszközök mellett egy dinamikus bemutatóval is készültek a katonák.

1599188968
A dinamikus bemutató során egy kitalált, műveleti területen támadás érte a szolgálatot teljesítő katonákat, ahol egyikőjük megsérült. Az esemény bejelentését követően az egészségügyi szakszemélyzet lépésről-lépésre bemutatta a harctéri sebesültellátást az ön- és kölcsönös segítségnyújtástól kezdve, a sebesültszállító megérkezésén keresztül a sérült személy elszállításáig.

1599188968
A rendezvényen nagy érdeklődés fogadta a hódmezővásárhelyi egészségügyi szakszemélyzet bemutatóját. A honvédségi sérültellátás érdekességét az adta, hogy a katonák olyan eljárásrendszert mutattak be, amelyet a legtöbb esetben veszélyes helyszínen, harctéren kell alkalmazni.

1599188968
Fotó: a szerző felvételei