Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Meghosszabbította a tűzszünetet az afgán elnök

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2018. június 18. 19:47

Határozatlan időre meghosszabbította a tálibokkal szembe meghirdetett tűzszünetet június 16-án Asraf Gáni afgán elnök, akinek hivatala azt is tudatta, hogy a hatóságok gesztusként szabadon engedtek 46 szélsőséges foglyot.

Az elnök azt követően tette meg bejelentését, hogy a szélsőségesek három napra szintén felfüggesztették a fegyveres harcot a ramadán muszlim böjti hónapot lezáró ünnep, az íd al-fitr alkalmából, s tálibok kisebb csoportjai a fővárosban és néhány tartományi székhelyen együtt ünnepeltek katonákkal és civilekkel. Kabulban még a belügyminiszter is találkozott az ott civilekkel szelfiző tálibokkal. Asraf Gáni arra kérte a tálibokat, hogy ők is hosszabbítsák meg az általuk hirdetett, vasárnap lejáró fegyvernyugvást és üljenek tárgyalóasztalhoz a kormánnyal. Hivatala emellett – a békülési szándék jeleként – azt is közölte, hogy a hatóságok szabadon engedtek 46 tálib foglyot. A szélsőséges mozgalom egyelőre nem reagált a kormány gesztusaira.

Az államfő méltatta az afgán vallástudósoknak a tűzszünetben játszott szerepét is. Egy héttel ezelőtt történelmi jelentőségű fatvát adott ki a 34 afgán tartományból összegyűlt vallási elöljárók tanácsa (loja dzsirga), hét pontból álló rendeletében az iszlámmal ellentétesnek és főbenjáró bűnnek minősítette az öngyilkos merényleteket és robbantásokat.

Nem sokkal az elnöki bejelentés előtt 26 halálos áldozatot követelő robbanás történt a kelet-afganisztáni Nangarhar tartományban tálib lázadók és afgán katonák egy közös ünnepségén, ahol az egymással háborúban álló felek képviselői szintén együtt töltötték az íd al-fitr ünnepét. A tartományi kormányzó szóvivője közölte, hogy a Dzsalálábádtól mintegy 25 kilométerre fekvő Rodat körzetben egy öngyilkos merénylő robbantotta fel magát kocsiba rejtett pokolgéppel. Zabihullah Mudzsahid, a tálibok szóvivője hangsúlyozta: nincs közük a támadáshoz, saját harcosaik is meghaltak a robbanásban.

Röviddel a történtek után az Afganisztánban is jelen lévő Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet jelentkezett a merénylet elkövetőjeként. A terroristák szócsöve, az Aamák „hírügynökség" részleteket mellőzve azt jelentette, hogy a merénylő „afgán erők gyűlését" vette célba.