Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Három generáció – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2015. december 11. 13:29

Száz évvel ezelőtt született vitéz Szentgyörgyi Dezső, a kecskeméti légibázis névadója, aki 29 igazolt légi győzelmével a legeredményesebb magyar vadászpilóta, és mind a szovjet, mind az angolszász ászok méltó ellenfélként tekintettek rá. Fia és unokája nemcsak nevét viseli, de ők is mindketten pilóták lettek, és egy hihetetlen életútról meséltek magazinunknak.

1596005450
Ifjabb Szentgyörgyi Dezső egy műanyag tokban őrzött, megvörösödött érmét tart a kezében; egyet a rengeteg relikvia közül, amelyeket féltve őriz az otthonában található számos vitrin egyikében. „Ezt a kétforintost a zsebében találták. A tengervíztől lett ilyen."

Megilletődve nézzük a kis pénzdarabot: az egyik utolsó emlék ez egy igazi legenda életéből, egy olyan pályafutás mementója, amely minden túlzás nélkül nagyszabású hollywoodi filmeposzba kívánkozna. Persze megítélés kérdése, hogy milyen kicsengésű mozit lehetne forgatni minden idők legeredményesebb magyar vadászpilótája, vitéz Szentgyörgyi Dezső sorsáról.

„Igazság szerint az előző rendszerben is érezték, hogy az egész élete egy görög tragédia volt, és már akkor is felmerült a film ötlete" – válaszolja felvetésünkre a néhai ász fia. „Elő is hozakodtak neki az ötlettel, csak éppen azt találták ki, hogy a végén álljon át a szovjetekhez…"

(További részletek a Magyar Honvéd magazin december 11-én, pénteken megjelenő számában!)