Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Háromnapos alakulatlátogatás

Szöveg: Konkoly Dávid |  2016. július 4. 16:46

Háromnapos programot szervezett a HM Nemzetközi Együttműködési Főosztály a Magyarországon akkreditált véderő-, katonai és légügyi attasék számára. A katonadiplomaták Budapesten, az MH Katonai Közlekedési Központban, Szegeden, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságon, illetve Debrecenben, az MH 5. Bocskai István Lövészdandárnál tettek látogatást.

1596016234

A Soroksári úton található MH Katonai Közlekedési Központban az attasék megtudták: a Magyar Honvédség közlekedéstámogatási feladatait koordináló és ellátó alakulat, különböző jogelőd szervezetei révén, már hosszú ideje kiemelt szerepet vállal a honvédség szállítási feladatrendszerében. A szervezeti, történeti, valamint tevékenységi köröket bemutató prezentáció után az attasék megtekintették az alakulatnál rendszeresített gépparkot, valamint egy dinamikus bemutatón láthattak arról, hogy miként kell egy lerobbant tehergépkocsi műszaki mentését elvégezni.

1596016234

A második napon a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság látta vendégül a katonadiplomatákat, a Szegedi Rendészeti Szakközépiskolában. Itt elhangzott: a déli határszakasz már egy éve állandó szereplője a hírműsoroknak. Az ország egyik legkisebb megyéjének negyvenegy kilométeres határszakasza a legforgalmasabb migráns útvonalnak számít hazánkban. Katonák és rendőrök teljesítenek állandó szolgálatot az érintett szakaszon. Gulyás Zsolt rendőr ezredes prezentációjában bemutatta a főkapitányságot, majd a látogatók – Vucseta Zoltán rendőr őrnagy előadásában – megismerkedhettek a rendészeti szakközépiskolával, az épület történetével, az iskola felvételi körülményeivel és kiképzési moduljaival. Várkonyi Tamás rendőr őrnagy pedig a Határrendészeti Oktatóbázis létesítményeiről és a különböző képzésekről tartott előadást.

1596016235

Debrecenben Takács Attila dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka fogadta az attasétestület tagjait. Orosz Antal őrnagy előadásában az alakulatról, az idei évre tervezett missziókról, valamint a nemzetközi gyakorlatokról beszélt. Elhangzott: az alakulat katonái nagy számban vesznek részt a határvédelmi feladatokban.

Magyarország egyetlen katonai középiskolája is Debrecenben található. A Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégiumot Fekete András százados mutatta be a katonadiplomatáknak, akik ezt követően megtekintették a debreceni lövészdandár múzeumát.

1596016235


Fotó: a szerző felvételei