Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Háromnapos látogatáson a jordán vezérkarfőnök

Szöveg: Honvéd Vezérkar |  2017. október 27. 13:12

Háromnapos hivatalos magyarországi látogatást tett dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök meghívására Mahmoud A. Fraihat altábornagy, a jordán hadsereg vezérkarfőnöke október 25−27. között. A látogatás során a két hadsereg közötti együttműködési megállapodást írtak alá a vezérkarfőnökök.

1596040530

A látogatás hivatalos programjának nyitányaként katonai tiszteletadással fogadta a Hősök terén a jordán vezérkarfőnököt dr. Benkő Tibor vezérezredes, amely után megkoszorúzták az ismeretlen katona sírját. A Honvéd Vezérkar főnök ezután szűkkörű megbeszélést folytatott Mahmoud A. Fraihat altábornaggyal, amelynek keretében a kétoldalú kapcsolatok további bővítésének lehetőségéről esett szó.

1596040530

Ezt követően az altábornagyot udvariassági látogatáson fogadta dr. Simicskó István, Magyarország honvédelmi minisztere.

A honvédelmi miniszter a találkozókor elmondta: Jordánia fontos regionális partner a terrorizmus és a szélsőségek elleni harcban, és Magyarország nagyra értékeli a Közel-Kelet stabilizálásában játszott szerepét, a terrorizmus elleni elvi kiállását és katonai áldozatvállalását.

1596040531

A tárcavezető a találkozón kiemelte: a globális terrorizmus csak széles nemzetközi koalícióban, átfogó megközelítéssel számolható fel. A honvédelmi miniszter hozzátette, hogy Európa az elmúlt években a legsúlyosabb terrorfenyegetéssel néz szembe, amely életmódunk, értékeink és biztonságunk ellen irányul. Az európai stabilitás és biztonság azonban szorosan kapcsolódik a mediterrán térséghez, hiszen annak stabilitása hozzájárul ahhoz, hogy az Európai Unió állampolgárai is biztonságban élhessenek – fogalmazott a miniszter.

Dr. Simicskó István a találkozó végén hangsúlyozta: ahhoz, hogy megfelelő megoldást találjunk a 21. század kihívásaira, józannak kell maradnunk, és elengedhetetlen egymás megértése és tisztelete.

1596040531

A delegációk plenáris tárgyalásán előadások hangzottak el a magyar különleges műveleti erők képességfejlesztéséről, a magyar−jordán oktatási és képzési együttműködési lehetőségekről, valamint a Nyugat-Balkán és Irak biztonsági helyzetéről, illetve a térségekben folyó magyar katonai szerepvállalásról. A megbeszélések során a jordán vezérkarfőnök tájékoztatást adott a közel-keleti és észak-afrikai térség biztonságpolitikai kihívásairól. A plenáris tárgyalások végén a magyar és jordán vezérkarfőnök a két hadsereg közötti együttműködéseket hivatalos formába öntő megállapodást írt alá, amely egyebek mellett kiterjed a kétoldalú kapcsolatokra, a képzési, kiképzési és megfigyelői tevékenységekre és a tapasztalatcserére.

1596040531

Ezt követően a jordán delegáció csapatlátogatást tett Szentendrén, az MH Altiszti Akadémián, ahol az intézményben folyó nemzetközi képzések mellett a C-IED (rögtönzött robbanószerkezetek elleni tevékenység) kiképzés részleteivel ismerkedtek meg a vendégek. Az Altiszti Akadémia C-IED tanfolyamán idén már részt vett 19 jordán katona. A hivatalos program zárásaként a küldöttség a NATO Katona-egészségügyi Kiválóság Központban tett látogatást, ahol megismerkedett a Budapesten működő NATO-központban folyó munkával.

A régió tekintetében Jordánia nemcsak biztonság- és védelempolitikai, hanem külgazdasági és külpolitikai szempontból is fontos partnerünknek tekinthető, továbbá a jordán politikai rendszer felépítéséből, a hadsereg elsődleges szerepéből fakadóan kiemelten fontos a katonai kapcsolatrendszer építése is.

1596040531

Fotó: Dévényi Veronika és Szabó Lajos zászlós