Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hatalmas feladat a vegyi fegyverek folyamatos ellenőrzése

Szöveg: Kovács Dániel |  2015. február 16. 12:47

A vegyi fegyverek leszereléséről tartott előadást dr. Meglécz Miklós nyugállományú mérnök ezredes február 12-én a Mindenki Hadtudománya Szabadegyetem előadás-sorozat keretében Budapesten, a Stefánia Palota − Honvéd Kulturális Központban.

1595987774

A téma aktualitását az adta, hogy száz éve, 1915. április 22-én a belgiumi ypres-i (Ypern) csatában alkalmaztak először vegyi fegyvert. Meglécz ezredes bevezetőjében elmondta, hogy a hazai médiában ritkán jelennek meg cikkek a vegyi fegyverekkel, azok leszerelésével kapcsolatban, a megjelent információk pedig nemegyszer pontatlanok. Az előadásból kiderült: a vegyi fegyverek, azaz a mérgező lövedékek, mérges gázok betiltására már 1675-ben is törekedtek. Azóta több alkalommal kötöttek egyezményt, amelyek közül az 1925. évi Genfi Protokoll a legátfogóbb. Sajnos ennek ellenére a hadviselő felek több alkalommal alkalmaztak vegyi fegyvert, például Abesszíniában, Irakban, Japánban, legutóbb pedig Szíriában; az akcióknak mindig rengeteg civil áldozatuk volt.

Meglécz Miklós beszélt arról is, hogy a „Vegyi Fegyver Tilalmi Egyezmény"-t 1993. január 13-án írták alá és 1997. április 29-én lépett hatályba. Napjainkig az egyezményhez százkilencven állam csatlakozott – a Föld lakosságának kilencvennyolc százaléka. Aláírta, de nem ratifikálta Izrael, Mianmar (korábban Burma), nem írta alá Angola, Észak-Korea, Egyiptom, Dél-Szudán.

1595987774

Meglécz ezredes azt is elmondta, hogy ez az egyezmény abban különbözik a korábbi tilalmi egyezményektől, hogy széles körű jelentési, ellenőrzési kötelezettséget határoz meg, konzultációk lehetőségeit, a ténymegállapítás körülményeit fogalmazza meg, kitér a segítségnyújtás módjaira, a gazdasági és technológiai fejlődésre is. Az egyezmény hatályba lépése óta az államok több mint hetvenezer tonna vegyi anyagot, 8,68 millió darab lövedék/konténer-t jelentettek. Ezenkívül az egyezményt aláíró minden állam közli – évente pontosítva − azon üzemek listáját és tevékenységét, melyek olyan anyagokat gyártanak, exportálnak vagy importálnak, amelyek az egyezmény hatálya alá tartoznak. Jelenleg csaknem ötezer ilyen létesítmény ismert.

1595987774

A Vegyi Fegyver Tilalmi Szervezet köteles minden vegyi fegyvert tároló raktárt, vegyi fegyvergyártó létesítményt, azok megsemmisítését vagy átalakítását rutinszerűen ellenőrizni. A mai napig a szervezet 5 500 ellenőrzést hajtott végre 2024 ipari objektumban. Ezeken felül folyamatos huszonnégy órás jelenléttel felügyeli a vegyi fegyverek megsemmisítését.

Több mint negyvenezer régi vegyi fegyver (1925 előtt gyártott) és ötvenezer elhagyott vegyi fegyver ellenőrzése is megtörtént. A 97 vegyi fegyvergyártó létesítmény többségének ellenőrzése mára lezajlott, ezeket teljesen lerombolták, berendezéseiket pedig hatástalanították. Megsemmisítésre vár még 11 Szíriában és négy Irakban. A mai napig az eredeti vegyianyag-készlet közel 85 százaléka semmisült meg a munka során.

Fotók: a szerző felvételei