Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hatékony együttműködés

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2014. december 11. 13:02

Stratégiai partnerségi megállapodást írt alá a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Mérnöki Kamara december 11-én, csütörtökön a tárca Balaton utcai objektumában.

A megegyezés célja, hogy intézményes keretet biztosítson a felek közötti együttműködésnek, és ennek keretében a kamara szakmai tapasztalataival hozzájáruljon a honvédelmi feladatokkal kapcsolatos műszaki fejlesztésekhez. A megállapodást a tárca részéről Hende Csaba honvédelmi miniszter, a kamara részéről Barsiné Pataki Etelka elnök látta el kézjegyével.

1595984181

A felek közötti együttműködés többéves múltra tekint vissza, alapját pedig a 2010. évi CXXXI. törvény jelenti: eszerint a jogszabályok előkészítésébe be kell vonni a tárgykörben érintett társadalmi rétegek képviseletét, továbbá figyelembe kell venni az érdekeiket megjelenítő, kimagasló szakmai teljesítményt nyújtó szervezeteket, intézményeket. A cél, hogy a kamara megismerje a honvédelmi feladatokkal kapcsolatos műszaki fejlesztési igényeket, és korszerű szakmai ismereteivel hozzájáruljon e célok hatékony, költségtakarékos eléréséhez. A kölcsönös együttműködés elsősorban a honvédelemmel kapcsolatos műszaki fejlesztésekkel összefüggő jogszabályok előkészítésére és módosítására, illetve műszaki ismeretek előadások, továbbképzések formájában történő átadására terjed ki.

Barsiné Pataki Etelka a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta: az elmúlt időszakban főleg az építésügy területén volt erős az együttműködés, hiszen a honvédelmi tárca számtalan ingatlant kezel, és ehhez a tevékenységhez a kamara számos szakértő révén képes segítséget nyújtani, például energiahatékonysági és egyéb kérdésekben. Emellett egyes hi-tech fejlesztések vonatkozásában is komoly lehetőségek mutatkoznak, hiszen a kamaránál kialakuló képességek a már meglévő, katonai hi-tech képességekkel összekapcsolva a civil szféra számára is eredményeket hozhatnak.

1595984182

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária