Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hatvanhat éve a repülés szolgálatában

Szöveg: Galambos Sándor |  2016. november 17. 15:26

Alakulatuk napját ünnepelték november 15-én az MH Légijármű Javítóüzem dolgozói. Jogelődjük, az akkori 25. vadászrepülő hadosztály alárendeltségébe tartozó Tábori Repülőjavító Műhely ezen a napon alakult meg Szentkirályszabadján 1950-ben.

1596023197

Jogelődje megalakulásának 66. évfordulóját ünnepelte a Magyar Honvédség egyetlen alakulata, amely a katonai légi járművek üzemben tartásához, javításaikhoz, konstrukciós változtatásaikhoz, műszereik ellenőrzéséhez megfelelő jogosultsággal és szakértelemmel rendelkezik.

A műhely 1951 szeptemberében diszlokált Kecskemétre, egy év múlva Taszárra költözött, majd 1961 nyarán ismét visszatelepült a „hírös" városba. Korábban Központi Repülőgépjavító Üzem volt az elnevezése, majd 2001-től MH Légijármű Javítóüzem néven működik az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison. Az önálló állománytáblával rendelkező, ezred jogállású szervezet tavaly április 1-jei hatállyal az MH Összhaderőnemi Parancsnokságtól az MH Logisztikai Központ alárendeltségébe került. Fennállása óta az üzem az összes, a honvédség által Magyarországon valaha is használt, és jelenleg hadrendben álló légi jármű üzemben tartásában részt vett.

1596023197

A parancsnok, Bozóki János ezredes ünnepi beszédében az elmúlt hatvanhat évben bekövetkezett szervezeti átalakulásokat és az üzem alaprendeltetésében történt változásokat is felidézte. Külön hangsúlyozta: az alakulat létrehozásakor egy olyan képesség kialakítása volt a cél, amely lehetővé teszi, hogy a repülőgépek üzemeltetése során bekövetkező, az üzemeltető alakulatok műszaki lehetőségeit meghaladó műszaki hibák kezelését akár műveleti területen is olyan módon lehessen megoldani, hogy ne kelljen a gyártóhoz vagy az ipari hátteret biztosító vállalatokhoz fordulni.

Bozóki ezredes elmondta: jelenlegi képességeik megtartása mellett a jövőben még hatékonyabb kívánnak részt vállalni a szárazföldi haditechnikai eszközök kiszolgálásában, javításukban, ellenőrzésükben, a Gripen vadászgépek és a C−17-es szállítógépek üzemeltetésében. Ezeknek a jogosultságoknak a megszerzéséhez, kialakításukhoz és folyamatos fenntartásukhoz, fejlesztésükhöz az elmúlt évtizedek során megszerzett szakmai tapasztalataikra alapoznak.

1596023197

Az ünnepi állománygyűlésen részt vett többek között Baráth István dandártábornok, az MH Logisztikai Központ parancsnoka, Schmidt Zoltán dandártábornok, a MH Összhaderőnemi Parancsnokság logisztikai erők főnöke és Ugrik Csaba dandártábornok, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis parancsnoka. Kecskemét városát az önkormányzat tanácsnoka, Sipos László képviselte. A volt parancsnokok közül Tóth Sándor nyugállományú ezredes jelent meg az ünnepségen, elődje, Egri Károly nyugállományú ezredes pedig közösségi oldalán köszöntötte egykori kollégáit.

1596023197

Az alakulat napjának hivatalos része elismerések átadásával zárult.
Elöljárói parancsnokai javaslatára, a szolnoki RepTár, Kelet-Európa egyedülálló repüléstörténeti kiállítóhelye létrejöttének, kialakításának érdekében végzett kiemelkedő és áldozatkész tevékenységük, több éves munkájuk elismeréseként az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka emléktárgyat adományozott Bozóki János ezredesnek, Susa Gábor századosnak, Almási Balázs, Kanalas Krisztián József és Pljesovszki Sándor György közalkalmazottaknak.

Az ünnepi állománygyűlés végén Honvéd Együttes művészei szórakoztatták a „születésnapját" ünneplő üzem dolgozóit.

1596023198

Fotó: a szerző felvételei

Címkékévforduló