Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hatvannyolc éve a légvédelemért

Szöveg: Sályi Gergő törzsőrmester |  2018. április 18. 10:44

Az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred ezredsorakozóval, elismerések átadásával, koszorúzással és sportrendezvényekkel ünnepelte fennállásának április 15-én esedékes, hatvannyolcadik évfordulóját.

1599185362
A skarlátpiros barettsapkás honvédek április 16-án, hétfőn reggel 8 órakor sorakoztak fel a likócsi laktanya alakulóterén. Az állományt Matyi Tibor alezredes, megbízott parancsnok köszöntötte, majd átadta a szót Nagy Sándor őrnagynak, aki felelevenítette a légvédelmi egység és jogelőd szervezetei – a 86. Önálló Kivonuló Légvédelmi Tüzérezred létrehozása óta íródó – történetét. Az 1. légvédelmi rakétaosztály parancsnokhelyettesének ünnepi beszédéből kiderült, hogy megannyi település, alakulat, meghatározó haditechnikai eszköz és legendás parancsnok fémjelzi hazánk mára egyetlen légvédelmi rakétafegyvernemi alakulatának 1950-ig visszanyúló múltját.

1599185362
„Most mi is azon az úton járunk, amin elődeink hajdan. Nekünk is göröngyös az út, és töri a lábunkat a bakancs. 68 éve sem volt könnyű az ágyútalp vagy az előretartási pont számítása. A teher a vállunkon ma ugyanolyan nehéz. Elődeink tudták, hogy a csapatmunkában meglelik a sikerhez vezető utat, a bizonyítás lehetősége pedig most előttünk áll. Itt van az újabb év, újabb feladatok, mutassuk meg, hogy együtt mire vagyunk képesek!" – fogalmazott Nagy őrnagy.

Az ünnepi gondolatok után elismerések átadása következett, ugyanis az ezred csapatünnepe alkalmából a Honvéd Vezérkar főnöke és az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka is többeknek emléktárgyat és emléklapot adományozott eredményesen végzett szakmai munkájuk elismeréseként. A sorakozón ezúttal az előléptetések sem maradhattak el, 50. születésnapjuk alkalmából is vehettek át ketten emlékérmet az ezred megbízott parancsnokától, továbbá a nemrég megrendezett mezei futóbajnokság eredményeit is kihirdették.

1599185363
A sorakozót követően az ezred emlékparkjában folytatódott az ünnepi program. Az alakulat vezetőállományának jelenlétében Matyi Tibor alezredes és Inoka Zoltán törzszászlós, az ezred vezénylőzászlósa megkoszorúzta a haza légterének védelmében eltöltött évek tiszteletére 2015-ben állított emlékművet.

A győri egység csapatünnepe a hagyományoknak megfelelően sportversenyekkel zárult. A Béri Balogh Ádám Honvéd Szálló tornatermében kispályás labdarúgó-bajnokság, a laktanya sportpályáján kötélhúzás, valamint fekvőtámaszból, felülésből és húzódzkodásból álló erőnléti verseny várta a magukat megmérettetni kívánó katonákat.

1599185363
Fotó: a szerző felvételei