Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hazaérkezett Novoszibirszkből a tavaly októberben nagyjavításra elszállított Mi-17-es típusú honvédségi helikopter

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium |  2018. június 27. 9:55

A napokban érkezett vissza Magyarországra a Magyar Honvédség ötödik, nagyjavításon átesett Mi-17-es szállítóhelikoptere.

1599189696
A gépet tavaly októberben szállították ki a nyílt közbeszerzési eljáráson nyertes novoszibirszki céghez, ahol a teljes ipari nagyjavítás keretében a legmagasabb műszaki tartalmú felújításon esett át. A fődarabok – például hajtóművek, főreduktor – mellett egyéb berendezések javítására is sor került az ipari nagyjavítás során, így a gép további nyolc évig vagy 2000 repült óra erejéig használható. A helikopter a műszaki és légi ellenőrzést követően vállal ismét szerepet a honvédelmi feladatokban.

1599189697

A honvédelmi tárca tavaly a Magyar Honvédség négy Mi-17-es szállítóhelikopterén végeztetett ipari nagyjavítást, amelynek nyomán azok a gépek is nyolc év vagy 2000 repült óra erejéig váltak ismét alkalmazhatóvá. A szállítóhelikopterek nagyjavításán túl nyolc Mi-24-es harci helikopter ipari nagyjavítása is megkezdődött.

A helikopterképesség fejlesztése része a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programnak. A nagyjavításokon átesett gépekkel az átmeneti időszakban – az új légijárművek beszerzésééig – is biztosított marad a Magyar Honvédség alaprendeltetéséből adódó feladataihoz szükséges forgószárnyas képessége.

1599189697

Fotó: Honvédelmi Minisztérium