Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hazaszeretet és kötelességtudat

Szöveg: honvedelem.hu |  2015. május 28. 11:13

Hazaszeretet és kötelességtudat – ezeket a fogalmakat töltötte meg tartalommal a Hősök Aranygárdája című film a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium kilencedik és tizenegyedik évfolyamos növendékei számára.

Még nem telt el egy hét a honvédelem napja után, s máris újabb érdekes és tanulságos nap várt a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium növendékei számára: május 27-én, szerdán Maruzs Roland alezredes, a HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály osztályvezetője és Illésfalvi Péter hadtörténész a Hősök Aranygárdája című filmet vitte el Debrecenbe, az iskola diákjainak. A vetítést az MH 5. Bocskai István Lövészdandár laktanyájának egyik tantermében tartották.

1595994612

A már a televízióban is bemutatott film megtekintése előtt Maruzs Roland és Illésfalvi Péter tartott előadást a diákoknak, akik az alkotás megtekintése után elbeszélgethettek a film készítőivel, valamint Berkecz Gáborral, az iskola igazgatójával, aki maga is történelmet tanít az intézményben.

1595994612

A Hősök Aranygárdája azoknak a második világháborús hősöknek az életét dolgozta fel, akik – amint azt Illésfalvi Péter hadtörténész is elmondja a filmben – a legdrágábbat, az életüket áldozták fel a hazáért, s tetteikért megkapták a Magyar Tiszti Vitézségi Aranyérmet.

1595994613

„Ők voltak azok, akikre a ma és a jövő nemzedékei felnézhetnek, s önök az ő nyomdokukban járva válhatnak igazi hazaszerető emberekké"
– mondta a diákoknak a vetítést követően Maruzs Roland alezredes, Berkecz Gábor pedig arra kérte a növendékeket, hogy „gondolkodjanak el azokon a mély és tartalmas gondolatokon, melyet a film felszínre hozott nézőiben. S mindezt használják fel tanulmányaik és későbbi életpályájuk során."

Az Ön böngészője nem jeleníti meg a beágyazott
tartalmat…

Fotó: Kiss Éva Tünde