Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hazatér az őrvezető

Szöveg: honvedelem.hu | Fotó: a Magyar hadisírgondozás Facebook-oldala |  2019. október 11. 10:53

Közel 75 esztendő után családja újratemetheti Bereczk Mihály őrvezető földi maradványait…

1596069957

1944 karácsonya nem a békéről szólt Magyarországon, a fővárost bekerítették a szovjet csapatok és elkezdődött Budapest ostroma. A környező településeket sorra foglalták el és a védelemben lévő magyar csapatok érzékeny veszteségeket szenvedtek. Köztük volt az akkor már 44 éves Bereczk Mihály őrvezető is, aki karácsony napján 1944. december 25-én halt hősi halált Nagytarcsa térségében. Több társával együtt temették el a nagytarcsai régi római katolikus temetőben. Sírjáról feleségének is tudomása volt és egy helyi asszonynak köszönhetően sokáig gondozott is volt a sírhely.

1596069958

Az exhumálásra és a szülőfalujába – Csákányba – történő áttemetésre azonban gondolni sem lehetett, hiszen a kommunista rezsim alatt a hazájukért harcoló magyar hősi halottak sírját a feledés homálya kellett, hogy fedje. Így a Nagytarcsán eltemetett magyar katonák sírjai is jeltelenné válltak, míg nem 2019 tavaszán a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) hadisírgondozó szakemberei azonosító feltárást kezdtek a területen. Ekkor kerültek elő Bereczk Mihály őrvezető földi maradványai is, majd a kutató-feltáró munka motorjaként működő Aranyossy-Péter Máté hadisírgondozó megtalálta a kapcsolatot az őrvezető leszármazottaihoz.

1596069958

A hős őrvezető unokája – Bereczk József – kifejezte a szándékát, hogy a család szeretné a szülőfalujában, a felesége mellé eltemetni. A földi maradványok hivatalos átadására október 10-én került sor Maruzs Roland alezredes, a HM HIM Katonai Emlékezet és Hadisírgondozó Igazgatóság belföldi osztályvezetőjének irodájában.

Forrás:
Magyar hadisírgondozás facebook oldal