Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hazatérés – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2019. március 12. 15:50

Harmadszor szolgál Tatán, de pályafutása korábbi szakaszában megfordult Székesfehérváron, Szentendrén és Budapesten is. Iskolái Egy részét az Amerikai Egyesült Államokban végezte, ahogy négyéves NATO-beosztást is ott látott el. Járt afganisztáni és nyugat-balkáni misszióban. Irodája falát pedig édesapja fényképe is díszíti. Lőrincz Gábor ezredessel, az MH 25. Klapka György Lövészdandár új parancsnokával beszélgettünk.

1599199997
A tatai dandár parancsnoki beosztásának átadás-átvételi ünnepségéről tudósító egyik újságcikkben úgy fogalmaztak: „Lőrincz Gábor ezredes hazatért Tatára". Az alakulatot hivatalosan 2019. január 15. óta vezető főtiszt valóban úgy gondolja, hogy hazaérkezett, hiszen annak idején a városban járt általános iskolába, majd katonai pályafutását fiatal hadnagyként, szakaszparancsnokként szintén ott kezdte.

– 1992. augusztus 20-án avattak hivatásos tisztté a Kossuth téren, az első munkanapom pedig szeptember elsején volt a tatai alakulatnál, amit akkor még 25. Klapka György Harckocsidandárnak hívtak. Kilenc évet szolgáltam ott: 2001-ig végigjártam az összes alegységparancsnoki beosztást – voltam szakasz- és századparancsnok –, majd a dandártörzsbe kerültem. Közben nyolc hónapot eltöltöttem az Amerikai Egyesült Államokban, ahol elvégeztem a páncélos törzstiszti tanfolyamot – mondja Lőrincz Gábor ezredes, hozzátéve: az első tatai időszak után ismét a tengerentúlra utazott, miután 2001-ben beiskolázták a vezérkari törzstiszti akadémiára. Ennek sikeres teljesítése után két évet szolgált Székesfehérváron, az akkori Szárazföldi Parancsnokságon; feladata többek között az volt, hogy kidolgozza egy önálló harckocsizászlóalj feladatrendszerét és szervezetét. Ez annyira jól sikerült, hogy a 2004-ben Tatán létrehozott 11. Hunyadi Mátyás Harckocsizászlóalj parancsnokhelyettesévé nevezték ki.

Világutazó

– Tatai szolgálatom második szakasza sajnos csak három évig tartott, hiszen az önálló, azaz közvetlenül a Szárazföldi Parancsnokság alárendeltségébe tartozó harckocsizászlóaljat 2007-ben már fel is kellett számolnunk. E rövid idő viszont elég volt arra, hogy ismét felvirágoztassuk az egykoron szebb napokat látott páncélos fegyvernemi kultúrát – meséli az ezredes, majd kitér arra, hogy ebben az időszakban „képezték át" sikeresen rendfenntartóvá a harckocsizók egy részét. Egészen pontosan az alakulat azon tagjait, akik a bosznia-hercegovinai EUFOR-misszióba utazhattak ki fél éves külszolgálatra az MH Katonai Rendfenntartó Kontingens 7. váltásának tagjaiként. Magyar harckocsizó katonák akkor láttak el először rendfenntartói feladatokat, a kontingens parancsnoka Lőrincz Gábor volt.

További részletek a Magyar Honvéd magazin március 18-án megjelenő számában!