Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Becsületbeli kötelesség a szabadságharc örökségét ápolni

Szöveg: Nyulas Szabolcs |  2019. március 12. 15:04

A szabadságharc olyan örökséget hagyott ránk, amit oltalmazni, ápolni mindig becsületbeli kötelesség – fogalmazott Kádár Pál, a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára március 12-én, kedden az 1848-49-es forradalom évfordulója alkalmából a Magyar Honvédséggel együttműködő társadalmi szervezetek részére rendezett központi ünnepségen a fővárosban.

1599199995
Az államtitkár a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban megtartott ünnepségen elmondta: a magyar történelem legszebb, egyben legismertebb fejezete az 1848-49-es forradalom és szabadságharc. A polgári átalakulásért vívott harc hősiessége máig érvényes, nemzeti céljai eleven erőként élnek és hatnak nemzedékről nemzedékre. „Március 15-e olyan ünnep, amellyel minden korosztály, minden társadalmi réteg azonosulni tud, mert 171 évvel ezelőtt az egész nemzethez szóltak a márciusi ifjak, s később a szabadságharc katonai és politikai vezetői egyaránt" – fűzte hozzá. Az államtitkár szerint, visszatekintve a 171 évvel ezelőtti eseményekre, kijelenthető, hogy a forradalomnak mind a mai napig ható üzenete van, s azt nem halványította el az évek múlása.

„Ez a nap a későbbi társadalmi felemelkedés kezdete, a modern kor eljövetelét hirdető ünnep, ilyenkor tettekben és lélekben is tisztelgünk mindazok előtt, akik akkor és azóta is képesek és készek a haza szolgálatába állítani a saját teljesítményüket, s ha kell, életüket is áldozni érte" – mutatott rá Kádár Pál. 1848-ban új ország született, ahol a nemesség, a polgárság, a parasztság és a honvédek közös összefogásával fektették le a modern, polgári Magyarország alapjait. A márciusi ifjaknak sikerült felébreszteni a nemzeti egységet, közösséggé varázsolni az egymás mellett élő társadalmi csoportokat, s ez az igazi üzenete, illetve eredménye 1848 szellemiségének.

1599199995
Az államtitkár kitért arra is, hogy a folyamatosan változó világban, nekünk is lépést kell tartani a változásokkal, éppen ezért a kormány sokat tesz a katonákért, illetve az ország biztonságáért. „Mert Magyarország kormányának elsődleges célja ezen biztonságnak a szavatolása, s ezért dolgozunk nap mint nap éjt nappallá téve" – hangsúlyozta. A viharos történelemből tanulva biztosítani kell az ország határait, s azt is, hogy a magyar népet egy elkötelezett és felkészült hadsereg védje erős társadalmi támogatással övezve. Ennek érekében indították el az elmúlt évtizedek legátfogóbb modernizációját, a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programot. Ennek nyomán a honvédség egy fejlődési pályára állt, s a régió meghatározó haderejévé válhat, tovább erősítve Magyarország biztonságát, Európa közös védelmét, s a NATO képességeit is.

Az elismerésben részesültekhez szólva az államtitkár kiemelte: ahhoz, hogy a haderő igazán sikeres és alkalmazható lehessen, szükség van a társadalmi szervezetek támogatására is. „Önök napjaink honvédelmének, honvédségünk sikeres küldetésének legfontosabb támaszai, segítői. Köszönet illeti önöket, mindannyiukat azért az önzetlen munkáért, amellyel hozzájárulnak egy alkotó, befogadó és követelményt támasztó társadalmi környezet kialakításához" – fogalmazott Kádár Pál.

A rendezvényen – az elismerések átadása mellett – bejelentették, hogy Klébert Márton, egykori orvos főhadnagy rendfokozatát posztumusz helyreállították. Az 1956-os forradalom hősének lefokozásáról szóló bírósági döntést tavaly tették semmissé, így idén megtörténhetett a rehabilitáció.

1599199995
Fotó: Tischler Zoltán