Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hazatérőket köszöntöttek, indulókat búcsúztattak

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2015. június 2. 17:31

Balkánról, Grúziából és Maliból hazatért katonákat köszöntöttek – és Szomáliába indulókat búcsúztattak az MH Összhaderőnemi Parancsnokság alakulóterén június 2-án, kedden.

A székesfehérvári összevont missziós rendezvényen dr. Böröndi Gábor dandártábornok, az MH ÖHP szárazföldi haderőnem főnöke köszöntőjében elmondta: részben jelképes, hogy az ünnepséget nem a szokásoknak megfelelően, zárt térben tartják, hanem az alakulótéren, merthogy a parancsnokság nagyobb termeiben nemzetközi gyakorlatok folynak.

1595994928

„Megváltozott a biztonsági környezet, és ennek megfelelően megváltozott a Magyar Honvédség felkészítése is. Már nem ugyanabba a haderőbe érkeznek vissza fél év, illetve egy év után, mint amelyiket elhagyták" – utalt a gyors változásokra a dandártábornok.

Hozzátette: a külszolgálatból hazatérő katonák büszkék lehetnek teljesítményükre.

A szárazföldi haderőnem főnöke szerint Magyarország és Közép-Kelet Európa biztonságát a Balkán aktuális helyzete mindig is erősen befolyásolta.

1595994928

„A Balkán soha nem lesz nyugodt régió. Hetente több ezer menekült érkezik hazánkba, és innen megy tovább nyugat felé. Az illegális migráció komoly kihívás a Magyar Honvédség számára is" − húzta alá a dandártábornok. Hallhattuk: oda kell figyelnünk Grúziára, főleg azért, mert a NATO-tagságra törekszik, és az afrikai kontinenst sem szabad elfelejtenünk.

„Minden afrikai misszió új tapasztalat számunkra, és látjuk, hogy abban a térségben milyen folyamatok zajlanak. Ehhez kell igazítani a kiképzésünket" – szögezte le a dandártábornok, aki megköszönte a családtagok hathatós támogatását.

1595994928

A rendezvényen közreműködött az MH Székesfehérvári Helyőrségi Zenekar.


Fotók: a szerző felvételei