Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Kínát bírálta Obama

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. június 2. 16:27

Kontraproduktívnak és agresszív lépésnek nevezte Barack Obama amerikai elnök Washingtonban, hogy Kína mesterséges szigeteket létesít a Dél-kínai-tengeren.

„Úgy gondoljuk, hogy mesterséges szigetek létesítése ebben a térségben bármely fél részéről agresszív lépés és kontraproduktív" – mondta Obama, aki fiatal délkelet-ázsiai vezetőket fogadott hivatalában.

„Kína sikeres lesz. Nagy és erős ország, a népe tehetséges és keményen dolgozik. Lehetséges, hogy néhány követelésük legitim, de ezeknek nem könyökléssel és mások félretaszításával kellene érvényt szereznie" – tette hozzá.

Kijelentette, hogy Mianmarnak komolyan kell vennie a rohingja muzulmán kisebbséggel szembeni emberséges bánásmódot, ha sikeresen meg akarja valósítani a demokratikus átmenetet. Szavai szerint az Egyesült Államok jelenleg arra összpontosít, hogy az embercsempészek áldozatául esett, majd a tengeren magukra hagyott rohingják hazára leljenek.

Kérdésekre válaszolva Obama elmondta: azt szeretné, ha utólag egészségügyi reformja és külpolitikája alapján ítélnék meg elnökségét. Reményét fejezte ki, hogy a világ „szeretettel" fog majd visszaemlékezni rá.

„Nemzetközi kapcsolatrendszerünket nagyon erős talapzatra helyeztük" – hangoztatta az elnök, akinek külpolitikája a republikánus bírálatok szerint veszélyesebbé tette a világot.