Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hazatért a csapatzászló

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2018. szeptember 16. 7:16

Kevés csapatzászló büszkélkedhet olyan kalandos történettel, mint a Magyar Királyi 12. tolnai honvéd tábori tüzérosztályé. A lobogó szeptember 14-én, pénteken, ünnepélyes körülmények között ért haza Tolna községbe.

A csapatzászló átadó ünnepségén dr. Pohl Árpád dandártábornok, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánja beszédében úgy fogalmazott: nagy megtiszteltetés érezni azt a szeretetet, amellyel Tolna fordul a múlt és a jelen katonái felé.

1599192987

„A község vállalta, hogy megőrzésre átveszi az egyetemtől az egykori legendás tüzérosztály csapatzászlaját, amelyet a második világháború után Ausztriában rejtettek el, majd önfeláldozó, bátor katonák Amerikába menekítették. Az NKE 2013-ban vette át jogelődjétől a zászlót. Ne feledkezzünk el azokról a tolnai hősökről, akik életüket adták a hazáért, és tetteikkel méltóvá váltak a nemzet szeretetére" – húzta alá a dékán, hozzátéve: korunk katonái is mindent megtesznek hazájukért.

1599192988

Appelshoffer Ágnes, Tolna polgármester-asszonya elmondta: a csapatzászlót, és a tüzérosztály történetét tartalmazó kódexet a városháza dísztermében, méltó helyen fogják őrizni. „A zászló kálváriája drámai és felemelő történet, méltó a megemlékezésre. A lobogót őrző katonahősök több nemzedéken át ragaszkodtak a hűség és a bátorság eszményéhez" – közölte a polgármester-asszony.

1599192988

A tervek szerint az egykori 12. tolnai honvéd tábori tüzérosztály csapatzászlaját különféle ünnepségeken, megemlékezéseken is láthatják a helyiek.

1599192988

Fotó: a szerző felvételei