Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Helyőrségi találkozót tartottak Szabadszálláson

Szöveg: Snoj Péter |  2018. július 14. 10:51

Tizennegyedik alkalommal rendezték meg a szabadszállási helyőrségi honvédtalálkozót július 13-án, pénteken. A rendezvény résztvevői idén megemlékeztek a Magyar Honvédség fennállásának 170 évfordulójáról is.

1599190462
Szabadszálláson 1951-ben talált otthonra az első katonai alakulat, a település ezt követően egészen 2004-ig – az MH Alföldi Kiképző Központ felszámolásáig – katonai helyőrség volt.

Az egykor itt szolgáló katonák és civil közalkalmazottak – a Szabadszállási Honvéd Nyugdíjas Klub szervezésében – azóta minden évben felelevenítik saját katonai szervezetük múltját. Idén – a kiképző központ történetének felidézése mellett – megemlékeztek az MN 145. harckocsiezred alapításának hatvanadik, valamint az MH Gépjárműtechnikai Honvéd Szakközépiskola felszámolásának huszadik évfordulójáról is.

1599190462
A múltidézés részeként a jelenlévők megismerhették a Magyar Honvédség 170 éves történelmének legfontosabb fejezeteit. Ezt követően Baráth István dandártábornok, az MH Logisztikai Központ parancsnoka a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programról és annak célkitűzéseiről tartott előadást. „A program legfőbb célja, hogy az átfogó haderőfejlesztési koncepció megvalósításával a Magyar Honvédség Közép-Európa meghatározó hadseregévé váljon" – mondta.

1599190462
Baráth István dandártábornok felsorolta az eddig elért eredményeket is. Szólt a Magyar Honvédség új Suzuki és Toyota típusú személygépjárműveiről, a HM Currus Zrt., az Ikarus buszgyár és a Volvo magyarországi vállalatának összefogásából született új honvédségi buszokról, a Zlin típusú kiképző-repülőgépektől, az Airbus A319 csapatszállító repülőgépekről, valamint az Airbus H145M típusú helikopterekről is.

1599190462
A találkozón egy különleges eseményre is sor került: dr. Báldy Zoltán, Szabadszállás polgármestere ünnepélyesen átadta Farkas Zoltán nyugállományú alezredesnek, a Szabadszállási Honvéd Nyugdíjas Klub elnökének az egykori MH Alföldi Kiképző Központ csapatzászlójának pontos másolatát, ezzel is elismerve a klub lelkiismeretes emlékőrző tevékenységét és a szabadszállási katonák egykori szolgálatát.

1599190463
A rendezvényen – mások mellett – jelen volt Végh Ferenc nyugállományú vezérezredes, korábbi vezérkarfőnök, dr. Papp Ferenc ezredes, a HM Társadalmi Kapcsolatokat Koordináló Főosztály vezetője, valamint Bozóki János ezredes, az MH Légijármű Javítóüzem parancsnoka is.

1599190463
Fotók: a szerző felvételei