Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hende Csaba: Magyarországé a második legnagyobb hozzájárulás a V4-ek közös harccsoportjában

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. április 23. 14:58

Magyarország lesz a második legnagyobb hozzájárulója a visegrádi négyek 2016-ban létrejövő közös harccsoportjának – jelentette ki Hende Csaba honvédelmi miniszter április 23-án, csütörtökön a szlovákiai Félben, a V4-ek védelmi minisztereinek találkozóján.

1595992512

A V4-ek szakminisztereinek találkozóján a csoporton belüli védelmi együttműködés szorosabbra fűzésének lehetőségei és az ezzel kapcsolatos célkitűzések kerültek napirendre. A találkozó súlyponti témája a 3 ezer fősre tervezett közös harccsoport kialakításának menete volt.

„Magyarország több mint hétszáz katonával és igen jelentős katonai képességek felajánlásával járul hozzá az Európai Unió közös védelempolitikai struktúrájának részét képező harccsoporthoz" – mondta el a találkozón Hende Csaba. Hozzáfűzte: ezzel Magyarország, Lengyelország mellett a második legnagyobb hozzájárulója a harccsoportnak.

1595992513

A miniszter ezzel összefüggésben megjegyezte: Magyarországon a legnagyobb támogatást élvezi a V4-es együttműködés katonai aspektusa, s elkötelezettek annak további elmélyítésében.
A V4 harccsoport a tervek szerint egy nagyon gyorsan bevethető, komplex, rendkívül intenzív műveletekre is képes harci egység lesz, hat hónapos rotációban lát majd el készültségi feladatokat az Európai Unió számára.

Hende Csaba Magyarország a közös harccsoportban vállalt feladatait részletezve kiemelt jelentőségűnek nevezte a biztosítandó közvetlen légi támogatást, a levegő-föld csapásmérő képességek megteremtését, ami igen magas költségekkel jár. „Ennek a finanszírozását a kormány a költségvetésünkön felül biztosította a tavalyi esztendőben" – mutatott rá.

1595992513

A találkozón szó esett a V4-ek védelmi beszerzéseinek jövőbeli egybehangolásáról is. Ezzel kapcsolatban Martin Glvác szlovák védelmi miniszter annak a reményének adott hangot, hogy ebben a kérdésben 2020-ra már konkrét eredményekkel is elő tudnak állni. „2020-tól már szeretnénk közösen tervezni" – fogalmazott. Hende Csaba a témával kapcsolatban azt mondta: a mostani találkozón már meghatározták azokat a fejlesztési területeket, amelyek a következő évtizedben mind a négy ország számára egyaránt érdekesek. „Mind a négy országnak fontos a hadfelszerelésének korszerűsítése és az is, hogy bizonyos értelemben le is váljon az elavult szovjet haditechnikáról, amely még mindig meghatározó mértékben van jelen a visegrádi országok arzenáljában" – jegyezte meg.

1595992513

A találkozó utáni sajtótájékoztatón a miniszterek egy a visegrádi négyek Oroszországhoz való, a kérdező szerint eltérő hozzáállását firtató újságírói kérdésre is választ adtak. „Meggyőződésem, hogy ebben a kérdésben teljes mértékben azonos nézeteket vallunk, és azt gondolom, hogy ezt lépéseinkkel is nyilvánvalóvá tettük" – fogalmazott Martin Glvác szlovák védelmi miniszter.

1595992513

„Magyarország biztonságának sarokköve a NATO-ban és az Európai Unióban viselt tagságunk, ezen az értékközösségen belül pedig rendkívül nagy jelentőséget tulajdonítunk a visegrádi országokkal való együttműködésnek" – szögezte le válaszában Hende Csaba.

1595992513

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária