Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Nem szállítja le Franciaország a hordozókat az oroszoknak

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. április 23. 14:31

Továbbra sem adottak a feltételek ahhoz, hogy Franciaország leszállítsa a két Mistral osztályú helikopterhordozó hajót Oroszországnak – mondta Francois Hollande francia államfő, miután hivatalában fogadta Petro Porosenko ukrán elnököt. A felfüggesztést az ukrán válság, az abban játszott orosz szerep indokolta.

Hollande jelezte, hogy amennyiben az átadásra nem kerül sor, Párizs vissza fogja téríteni a hajók árát Moszkvának.

A francia elnök megerősítette, hogy pénteken találkozik Jerevánban Vlagyimir Putyin orosz elnökkel az örmény népirtás századik évfordulójára rendezendő megemlékezésen, s ott várhatóan szóba kerül majd a Mistralokról szóló francia-orosz szerződés is.

„A különböző feltételezések szerint vagy fizetés vagy visszatérítés lehetséges" – mondta Hollande a Vlagyimir Putyin által megfogalmazott visszatérítési kérelemre vonatkozó újságírói kérdésre. „Megvitatjuk majd mindegyik lehetőséget, de a jelenlegi helyzetben, már mondtam, a Mistral átadása nem lehetséges" – hangsúlyozta az államfő.

„Ha a hajókat nem szállítjuk le, nem is tudom, hogyan lehetne őket kifizetni, ez azért elég egyszerű elv. Vagy leszállítjuk őket és ki vagyunk fizetve, vagy nem szállítjuk le őket és akkor vissza kell téríteni azt, ami eddig kifizettek (nekünk). Azt nem lehet kérni, hogy ráadásul még fizessenek is ki (bennünket)" – fogalmazott Hollande. „Ebből a szempontból Putyin elnökkel teljesen egyértelmű a helyzet" – tette hozzá.

A francia elnök vasárnap egy tévéinterjúban azt mondta, hogy Franciaország és Oroszország tárgyalásokat folytat arról, hogy miként lehet megoldani a konfliktust a két ország között a helikopterhordozó leszállításának felfüggesztése miatt, de nem szolgált részletekkel a tárgyalásokról, amelyek közel fél éve terhelik a két ország közötti diplomáciai viszonyt. Az orosz elnök három nappal korábban azt közölte, hogy Párizsnak vissza kell adnia a két hajó megépítésére átadott pénzt, amennyiben véglegessé válik az átadás megtagadása. „Abból indulok ki, hogy a francia hatóságok és a franciák korrekt emberek, visszaadják a pénzünket" – mondta Putyin, jelezve azt is, hogy nem fog „túl magas bírságot követelni".

Moszkva még 2011-ben írt alá megállapodást Párizzsal két Mistral típusú francia hadihajó megrendeléséről. A két helikopterhordozó Oroszországnak történő szállításáról Szentpéterváron a francia gyártó és az orosz beszerző vállalat képviselői egyeztek meg. Az 1,2 milliárd eurós (374 milliárd forintos) ügyletről két év előkészület és alkudozás után állapodott meg Nicolas Sarkozy akkori francia államfő és Dmitrij Medvegyev akkori orosz elnök.

Az első hajó, a Vlagyivosztok leszállítása 2014 októberében lett volna esedékes. Az átadás azonban diplomáciai-katonai bonyodalom tárgya lett, amióta Hollande elnök az amerikai és a brit diplomácia nyomására az ukrán válság miatt szeptemberben felfüggesztette az átadást. A második helikopterhordozót pedig elvileg 2015 októberében kell leszállítani Oroszországnak.