Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hende: szakértői tárgyalásokon fognak egyeztetni a Magyar Honvédség esetleges horvát légtérvédelmi feladatairól

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. március 18. 13:47

A honvédelmi miniszter szerint várhatóan szakértői tárgyalásokon fognak egyeztetni a Magyar Honvédség esetleges horvát légtérvédelmi feladatairól. Hende Csaba március 18-án, kedden az MTI-vel közölte: a magyar részvételt a horvát védelmi miniszter helyettese vetette fel.

A honvédelmi tárca vezetője vasárnap Kunszálláson beszélt arról, hogy a visegrádi négyek (V4) és a Közép-európai Védelmi Együttműködés országai honvédelmi minisztereinek, illetve államtitkárainak közös tanácskozásán Horvátország felkérte Magyarországot légtere védelmére. A horvát nemzetvédelmi minisztérium (MORH) azonban hétfői keltezésű közleményében azt írta: Horvátország nem kérte Magyarországtól, hogy a magyar légierő lássa el a horvát légtér védelmét. A MORH közlése szerint a Közép-európai Védelmi Együttműködés országainak találkozóján részt vett a horvát honvédelmi miniszterhelyettes, de a tárgyaláson nem volt szó az említett kérdésekről, és horvát−magyar szerződésről sem egyeztettek. A horvát fegyveres erők képesek a légtér ellenőrzésére és védelmére, amely képességet a jövőben is biztosítani tudják − hangsúlyozta a MORH.

Hende Csaba erre reagálva kedden közölte: nem értik a horvát partnert. Ismertetése szerint ugyanis a lengyel, a cseh, a szlovák, az osztrák, a szlovén, a horvát és a magyar védelmi miniszterek, illetve államtitkárok jelenlétében hangzott el, hogy Horvátországnak, az ukrán helyzetre is tekintettel, át kell gondolnia légtere multinacionális védelmének lehetőségét, és ebben a horvát védelmi miniszter helyettese egyértelműen Magyarország szerepét vetette fel.
Hende Csaba nyugtázta ezt a kérést, és megállapodtak abban, hogy az ügyben katonai szakértői szinten megkezdik a tárgyalásokat.

A honvédelmi miniszter ugyanakkor kiemelte: megérti, hogy ez a kérdés Horvátországban „belpolitikai hullámokat" okozott, ezért, hogy a további kényelmetlenségeket elkerüljék, az ügyet katonadiplomáciai csatornákon keresztül tárgyalják.

Hende Csaba kiemelte: „Magyarország a szövetségi együttműködés keretében hisz a képességek kölcsönös megosztásában". Ennek nyomán a Magyar Honvédség Szlovénia, valamint 2015-ben négy hónapra a három balti állam légterének védelmét is elvállalta. „A továbbiakban is készen állunk arra, hogy szövetségeseinkkel megosszuk azokat a képességeket, amelyekkel rendelkezünk" − tette hozzá a honvédelmi miniszter.

CímkékV4