Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Híd a Kapos felett

Szöveg: Révész Béla | Fotó: Ruzsa István |  2020. április 23. 13:26

Helyére illesztették április 23-án, Pincehelyen az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred katonái azt a hidat, amelyet a régi közúti híd teljes felújításáig használhatnak a helyiek. Az átkelő munkálatainak egyik legfontosabb részét a helyszínen kísérte figyelemmel Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, valamint Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka is.

1596078431

Újjáépítik a pincehelyi Kapos-hidat, amely a település két részét kapcsolja össze, egyben a 61. sz. főút szakaszának fontos eleme. Az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred katonái hidat építenek a Kapos fölé, amely biztosítja a zavartalan forgalmat a régi híd újjáépítésének idejére, hogy a munkálatok során az arra közlekedőknek és a helyieknek ne kelljen akár 90 kilométeres kerülőutat megtenni. Az építés április 14-én kezdődött, és április 23-án már be is húzták a hidat a folyó fölé. A műszaki katonák a Mabey-hídrendszer elemeit használták a munkálatok során, amely egyszerű, költséghatékony szerkezete ellenére kiválóan ellenáll a terhelésnek, így ideális a hosszú távú igénybevételre a nagy forgalmú utakon.

A híd behúzásánál jelen volt Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka, valamint Süli János, a Paks II. beruházásért felelős tárca nélküli miniszter, a térség országgyűlési képviselője is.

1596078432

Németh Szilárd a helyszínen a Magyar Honvédség egyedülálló képességeire mutatott rá. Mint mondta, a híd elkészülte napi 4000 járműnek, s mintegy hatezer embernek nyújt majd segítséget, amely jelentősen megkönnyíti a település és a megyei közlekedés mindennapjait. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a híd építése jól példázza: a katonák a koronavírus miatt kialakult veszélyhelyzetben is maradéktalanul, a legmagasabb színvonalon látják el egyéb feladataikat és kötelezettségeiket. A járvány megfékezésére tett intézkedések kapcsán elmondta, hogy a Magyar Honvédség teljes képességét a megelőzés szolgálatába állítja, beleértve a határvédelmet, határzárást, a humanitárius korridor fenntartását, a járőrözést, a kórházi készletek biztonságának garantálását, vagy az ország működéséhez létfontosságú cégek logisztikai biztosítását. Megemlítette a legújabb feladatot, az ország idősotthonainak teljes vírusmentesítését is, amelyet szintén a Magyar Honvédség végez, kiegészülve az önkéntes területvédelmi tartalékos katonákkal. „A Magyar Honvédség, a magyar honvédek bizonyították, hogy az emberek számíthatnak rájuk a veszélyhelyzetben" – mondta Németh Szilárd, hozzátéve, hogy a járvány miatt növekvő munkanélküliségben a Magyar Honvédség toborzóirodái nyitva állnak, ezzel is segítve az ország gazdasági újraindítását.

1596078432

Korom vezérezredes elmondta: a régi híd leromlott állapota miatt egy évvel ezelőtt érkezett megkeresés a Magyar Honvédséghez, hogy segítséget nyújtson egy ideiglenes átjáró építésében. A műszaki katonák eddigi munkája eredményeképpen került helyére a harminchat méter hosszú és tíz méter széles híd, ám a munka még nem ért véget, hiszen a hídra vezető utakat, valamint a híd közlekedésre alkalmas felületét még most kezdik kialakítani. A pincehelyi építés kapcsán szintén a honvédség speciális képessségeit hangsúlyozta. „Ez is a Magyar Honvédség egyik olyan projektje, amelyben – hűen az alaprendeltetésben meghatározott feladatainkhoz, illetve azok mellett – Magyarország és a magyar emberek biztonságát és szempontjait szem előtt tartva végeztük a munkát. Hiszen minden eszköz, minden képesség, ami a Magyar Honvédség rendelkezésére áll, egyben a magyar emberek szolgálatában is áll" – fogalmazott Korom Ferenc vezérezredes.

Az eseményen a parlamenti államtitkár és a haderő parancsnoka külön köszöntötte a műszaki katonákat abból az alkalomból, hogy április 25-én ünneplik fegyvernemi napjukat.

A pincehelyi ideiglenes hidat várhatóan május végén tudják átadni a forgalomnak.

GALÉRIA