Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új parancsnok a NATO összhaderőnemi parancsnokságán

Szöveg: MHP | Fotó: Szabó Lajos zászlós és jfcbs.nato.int |  2020. április 23. 11:47

Rendhagyó módon, videókonferencián keresztül vette át a Brunssumi Szövetséges Összhaderőnemi Hadműveleti Parancsnokság parancsnoki beosztását Jörg Vollmer vezérezredes április 22-én Hollandiában.

1596078430

A COVID-19 járvány miatt szokatlan körülmények között megrendezett átadás-átvételi ceremónián a technika segítségével voltak jelen a brunssumi parancsnokság elöljáró és alárendelt katonai szervezetei, köztük Tod D. Wolters vezérezredes, a NATO műveleti stratégiai parancsnokságának parancsnoka. Korom Ferenc vezérezredes, a Magyar Honvédség parancsnoka a Honvédelmi Minisztérium épületéből követte nyomon az eseményeket.

Az ünnepségen Tod D. Wolters vezérezredes, a Szövetséges Fegyveres Erők Európai Főparancsnoka, a brunssumi parancsnokság elöljáró szervezete nevében köszöntötte a résztvevőket, egyben megköszönte Erhard Bühler vezérezredes szövetség érdekében elvégzett munkáját. Magasztalta a parancsnoki beosztást 2019. május 31-től ellátó Bühler tábornok elkötelezettségét, a NATO reagáló erők készenléte, valamint a műveleti hatékonyság növelése érdekében tett intézkedéseit. Vezetői elvárásairól is beszélt Vollmer vezérezredessel, az új parancsnokkal szemben, aki, ahogy fogalmazott, a „tökéletes választás a parancsnokságra". A leköszönő és új parancsnok rövid beszédben osztotta meg tapasztalatait és gondolatait.

A katonai átadás-átvételi események eddig elmaradhatatlan mozzanata, a zászló parancsnokok közötti kézből kézbe adása és meglengetése a járványügyi szabályok miatt elmaradt, helyette Tod D. Wolters vezérezredes nyilvánította hivatalosan megtörténtnek a váltást, így a két vezérezredes közötti két hetes átadás-átvétel lezárult.

A holland és a német hadsereg vezérkari főnökei – mint befogadó, illetve küldő nemzet – is méltatták a leköszönő parancsnok teljesítményét, és sok sikert kívántak az új vezetőnek.

Jörg Vollmer vezérezredes az elmúlt években a Német Szárazföldi Erők parancsnokaként jelentős szerepet játszott a magyar-német katonai kapcsolatok fejlesztésében. Vitathatatlan érdemei vannak a Magyarország és Németország szárazföldi erőinek együttműködéséről szóló megállapodás megvalósításában. Jelenlegi beosztásában elöljárója lesz a Székesfehérváron megalakuló Többnemzeti Hadosztály-parancsnokságnak (HQ MND-C) is.

1596078430
CímkékNATO