Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

„Higgyünk abban, amit csinálunk!”

Szöveg: Ifju Tímea főhadnagy |  2014. december 7. 18:25

December 2−3-án évzáró vezetői értekezletet tartott az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság Balatonkenesén.

„Higgyünk abban, amit csinálunk! Csak úgy lehet professzionálisan végezni a feladatainkat, ha hiszünk benne!" − fogalmazott megnyitóbeszédében Vanyur Tibor ezredes, az MH HKNYP parancsnoka, amikor is a toborzók munkájáról beszélt. Kiemelte: az elmúlt időszakban az alakulat rendkívül jól teljesített a szerződéses legénységi állomány toborzása terén, ami több megye kiemelkedő eredménye mellett köszönhető a Toborzó és Érdekvédelmi Osztály megfeszített munkájának is.

1595984113

Vanyur ezredes beszédében a parancsnokság főbb szervezeti elemeinek kiemelkedő teljesítményét jellemezte. A Hadkiegészítési Osztály stabil és jól átgondolt stratégiával több száz tartalékost tudott biztosítani az önkéntes tartalékos kiképzésekre, és több mint 3400 tartalékost hívott be tényleges szolgálatteljesítésre, valamint több mint kétszáz szolgálathalasztási kérelemmel foglalkozott. Kiemelte a Bélyegzőkészítő és Ellátó Osztály végrehajtott feladatait is. „Csendben, a háttérben dolgoztak, nem volt a Magyar Honvédségnek olyan megrendelése, amelyet színvonalasan, precízen, pontosan ne tudtak volna elvégezni, munkájuk nélkül feladataink végrehajtása sem lett volna teljes" – mondta a parancsnok. A központok és irodák bravúros teljesítményeként jellemezte a Honvédelmi Kötelék-programmal kapcsolatos sportrendezvények megszervezését.

A felkészítések időszaka is volt az idei év, hiszen kétszer is megszervezték a katonai igazgatási szaktanfolyamot, és az állomány túlnyomó része már elvégezte a közigazgatási alaptanfolyamot, valamint folytatódott az önkéntes műveleti tartalékos állomány honvédelmi igazgatási felkészítése is.

A parancsnoki beszédet követően Kálmán László alezredes, parancsnokhelyettes beszélt az alárendeltségében lévő szervezeti elemek ez évi munkájáról, végrehajtott feladatairól. Majd Bendes István alezredes, törzsfőnök számolt be az állomány általános fizikai felkészültségéről és a felmérés eredményeiről. Tájékoztatójában elmondta, hogy az állomány 69 százaléka kiválóan teljesítette a fizikai felmérést, és csaknem 50 százaléka szintén kiválóan teljesített a lövészeten is.

Az első nap előadássorozata Goldschmidt Roland őrnagy, a Hadkiegészítési Osztály főtisztjének, osztályvezető-helyettesének előadásával zárult. Tájékoztatta a jelenlévőket az önkéntes tartalékos bevonulásokról, a jövő évi önkéntes tartalékos behívások tervezéséről, valamint az önkéntes tartalékosok végleges beosztásba történő kiírásáról.

1595984113

Bendes István alezredes a parancsnokság teljes személyi állományának nevében 50. születésnapja alkalmából köszöntötte Vanyur Tibor ezredest és Kálmán László alezredest. Részükre a teljes állomány egy-egy Kossuth-kardot ajándékozott, majd az elmaradhatatlan születésnapi tortát szeletelték fel az ünnepeltek.

A második nap Nagy Balázs hadnagy, információvédelmi tiszt éves adatvédelmi tájékoztatójával kezdődött. Előadásában kitért a helyes adatkezelésre, a személyes adatok védelmére, valamint a biztonsági rendszabályok betartására is. Ignáth Zsolt alezredes, hadműveleti és kiképzési osztályvezető a munkatervekkel, bedolgozásokkal kapcsolatos aktuális témában tartott előadást, melyben kitért a munkatervek elkészítése során gyakran előforduló hibákra, és a határidők betartására hívta fel a figyelmet. A továbbiakban két csoportban folytatódott tovább az értekezlet. Az egyik csoportnak Bölöny Béla főhadnagy és dr. Mátis Péter hadnagy belső ellenőrök tartottak beszámolót a belső ellenőrzés szerepéről az alakulat Operatív Belső Kontroll rendszerében, valamint az év során lezajlott ellenőrzések tapasztalatairól szóltak. A másik csoportnak Gáspár Miklós Levente alezredes, toborzó- és érdekvédelmi osztályvezető tartott előadást és értékelést a parancsnokság ez évi toborzótevékenységéről.

1595984113

Az évzáró rendezvényen a teljes parancsnoki állomány mellett az osztályvezetők, a katonai igazgatási központok parancsnokai, a toborzó- és érdekvédelmi központok parancsnokai és helyetteseik, a katonai igazgatási és érdekvédelmi irodák vezetői is részt vettek.

Fotók: a szerző felvételei