Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Huszár-emléktáblát avattak Sopronban

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. december 7. 18:38

A limanovai csata tízéves évfordulóján, 1924. december 14-én leplezték le Sopronban az első világháborúban elesett Nádasdy-huszárok emlékművét − az úgynevezett Limanova-emlékművet −, amelyet aztán 1950-ben lebontottak. A hős huszárok emlékezetére december 7-én olyan emléktáblát avattak, amely az egykori dombormű egy részletét is magába foglalja.

1595984114

Hende Csaba honvédelmi miniszter a huszárok hősiességét méltatva elmondta: Lengyelországban a mai napig őrzik a hős magyar huszárok emlékét.

„A kommunizmus bűne, hogy a Limanovánál hősiesen helytálló huszárok emlékezetét szándékosan igyekeztek kitörölni az utókor szívéből. Pedig a jelenkor fiatalságának is tudnia kell mindazon hősies tettekről és áldozatokról, amelyek a hazaszeretet ékes példái. Ilyen a többszörös orosz túlerővel szemben, halált megvető bátorsággal harcoló huszárok cselekedete is" – fogalmazott a tárcavezető.

1595984114

Elhangzott: a huszárok önfeláldozó kitartása tette lehetővé, hogy az Osztrák−Magyar Monarchia később érkező csapatai megakadályozzák az orosz főerő Európa felé történő vonulását.

A leleplezett emléktáblánál Hende Csaba honvédelmi miniszter koszorút helyezett el.

Az eredeti huszáremlékművön a következő idézet volt olvasható: „1914. december 11-én ezredes urunkkal együtt halt huszárok drága vérének, kemény öklének, szótlan magyar hűségének emlékére".

Forrás és fotó: sopron.hu