Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hitvallása az örök hűség

Szöveg: Snoj Péter |  2014. november 18. 16:56

Születésnapja alkalmából köszöntötte Borsits László nyugállományú vezérezredest dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök november 17-én, hétfőn. A bensőséges hangulatú ünnepség után az ünnepelt exkluzív interjút adott a honvedelem.hu-nak.

Borsits László nyugállományú vezérezredes igen izgalmas és gyorsan változó időszakban szolgált előbb a Magyar Néphadsereg, később a Magyar Honvédség kötelékében. Elmondása szerint vezérkarfőnöki évei az addigiaktól igencsak eltérő feladatokat ruháztak rá, amelyben még nem létezett kijárt út.

1595982907

Borsits tábornok sokáig vidéki alakulatoknál szolgált, majd 1989. december elsejétől vezérkarfőnöki beosztásba került. A Varsói Szerződés épp megszűnőben volt, és már folytak a tárgyalások az első szovjet hadosztály hazautazásáról.

„Rendkívül szokatlan helyzet előtt álltunk. Az addigi támadó stratégiákat át kellett alakítanunk védelmi tervezetekké és fel kellett készülnünk a haza önálló védelmére" – vázolta a fő kérdésköröket Borsits vezérezredes.

A Magyar Köztársaság járatlan útra lépett, hiszen még csak sejteni sem lehetett, hogy mi fog történni, ha a szovjet csapatok elhagyják hazánkat. Ellenünk fordulnak, és az évtizedes kapcsolat ellenségeskedésbe lép át? Vagy az oly rettegett nyugat lép majd a magára maradott nemzet ellen?

Ám a rendszerváltozás felettébb békésen telt, és mint a tábornok megjegyezte, katonaként nem lehettek kétségeik. „A katona hitvallása az örök hűség az alkotmány és a haza iránt. A politikai kérdéskörökkel mi elvből nem foglalkoztunk, a mi feladatunk a haza védelme és az újonnan kialakuló helyzethez való alkalmazkodás volt"- mondta.

1595982907

Ahogy arra a nyugállományú vezérezredes is rávilágított, nagyot fordult a világ, amikor megkezdődött a NATO Békepartnerségi Program. Az addigi ellenség szövetséges lett, és közös fellépést sürgetett az akkor fellobbanó délszláv válság kezelésére. Hazánk nagyot nőtt a Nyugat szemében, amikor jelentős szerepet vállalt az újonnan formálódó IFOR békefenntartó erőben.

A NATO-hoz való csatlakozásunk örömpillanatait felelevenítve Borsits tábornok csak egy fájó pontot emelt ki: vezérkarfőnöki ideje alatt az újonnan megalakult Magyar Honvédség 130 ezer fővel bírt, amelyet a következő évek diplomáciai tárgyalásai során le kellett csökkenteni 100 ezer főre.

Fotó: Szabó Lajos zászlós