Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Véget ért a Somlyói Sárkány

Szöveg: Petrovics Renáta |  2014. november 18. 17:59

Véget ért az MH 25. Klapka György Lövészdandár „Somlyói Sárkány 2014” elnevezésű parancsnoki és törzsvezetési szimulációs gyakorlata. Az ötnapos gyakorlat egyszerre több helyszínen zajlott.

1595982908

A dandár modulelemekkel − azaz légierős, légvédelmi, vegyivédelmi, műszaki és CIMIC-szakemberekkel − megerősített törzse, valamint a lövészzászlóalj törzse Várpalotán, az MH Bakony Harckiképző Központ Szimulációs Gyakorló- és Kiképző Központjában hajtotta végre a feladatot. Az elöljáró parancsnokság Szolnokon települt, míg a dandár állományába tartozó másik négy zászlóalj valós harcálláspontjait a tatai laktanyában állította fel.

A „Somlyói Sárkány 2014" gyakorlat végrehajtását több hónapos tervezési időszak előzte meg, ez idő alatt végrehajtották a harcparancs kihirdetését, az alegység-parancsnokok elgondolásainak jelentését, valamint magát a tervezést és a terepasztalnál történő együttműködés megszervezését is.

1595982908

A közel egy hétig tartó gyakorlat végrehajtását számítógépes szimulációs rendszer segítette elő, azaz a zászlóalj alárendelt kötelékeinek parancsnokai számítógépeken, szimulációs térben vezethették, irányíthatták alegységeiket. Ezáltal egy magas intenzitású, támadó feladat végrehajtására nyílt lehetőségük, melynek során a törzsek begyakorolhatták a harcvezetést, az információáramlást a törzseken belül, illetve a törzsek között. Mindezeket természetesen a NATO-ban használt közös nyelven – angolul − hajtották végre a katonák. A gyakorlat végrehajtásához közel kétszáz ember együttes, jól összehangolt munkájára volt szükség.

A gyakorlat legfontosabb célja az volt, hogy kiderüljön, a dandártörzs hogyan képes az alárendeltek harcát vezetni a meglévő valós híradórendszeren keresztül.

1595982908

Fotók: a szerző felvételei

Címkékgyakorlat