Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Przemysl hősi védelme

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. november 18. 18:43

Sorozatunkban a száz évvel ezelőtt megjelent magyar napilapokból, a Nagy Háborúval kapcsolatos írásokból szemlézünk.

„A Kárpátokban visszavertük az orosz előretörési kisérleteket" – írja a Pesti Napló hivatalos jelentésre hivatkozva. Mint a cikkből kiderül, Przemysl védelme felettébb élénk tevékenységgel folyik. „Csapataink ebben a vállalkozásban igen csekély veszteséget szenvedtek."

„Belgrádot bombázzák" – olvasható a Népszavában. „A belgrádi erődök bombázása vasárnap óta szakadatlanul tart."
Az újság ír arról is, hogy Krakkóban is megkezdődtek a harcok. „Krakó környékén már megkezdődtek a harcok. A monarchia csapatai sikeresen védekeznek az előnyomuló ellenséggel szemben. Krakó fölött, a galiciai határtól északra, elfoglalták az oroszok első védelmi vonalát."

„Az orosz harctéren megújult energiával folynak a harcok. Vezérkarunk azt jelenti ma, hogy a szövetséges seregek hadműveletei az orosz főerőket harcra kényszerítették. E harcoknak nyilvánvalóan az volt a céljuk, hogy megakadályozzák az orosz seregek végleges fölfejlődését. A szövetségesek pillanatnyi szünetet sem engednek az oroszoknak arra, hogy fölvonulásukat eredményesen fejezhessék be" – számol be a Pesti Hírlap.

(A sajtószemléket az Országos Széchényi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien, Snoj Péter és Kovács Dániel készítette.)

1595982909
Címkéklapszemle