Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hivatalos magyarországi látogatáson a szlovák vezérkarfőnök

Szöveg: Kovács Ildikó hadnagy |  2017. június 15. 7:51

A védelmi együttműködés, a Magyar Honvédség aktuális feladatai, valamint a két haderő előtt álló kihívások, jövőbeli elképzelések és lehetőségek voltak a fő témái Milan Maxim vezérezredes, szlovák vezérkarfőnök és Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök magyarországi találkozójának. 

1596034242

Dr. Benkő Tibor vezérezredes meghívására június 14-én, delegáció élén kétnapos látogatásra érkezett Magyarországra Milan Maxim vezérezredes, a szlovák vezérkar főnöke. A látogatás első napján a katonai delegációk Székesfehérváron, az MH Összhaderőnemi Parancsnokságon tartott plenáris ülésen vitatták meg a két ország aktuális katonai kérdéseit.

1596034242

A megbeszélések során szó esett a NATO Lépcsőzetes Reagáló Terv keretében folytatott együttműködésről, a Magyar Honvédség aktuális, határ menti és békeműveleti feladatairól – megköszönve a szlovák fél által a déli határok mentén folyó védelmi tevékenységben nyújtott katonai támogatást. Szót ejtettek a védelmi együttműködés időszerű kérdéseiről, az Önkéntes Tartalékos Rendszerről, a különleges műveleti együttműködés formáiról, valamint a két ország védelmi képességének fejlesztésének jövőbeli elképzeléseiről, a kihívásokról és lehetőségekről.

1596034243

Magyarország a védelmi együttműködés terén stratégiai partnerként tekint Szlovákiára, amelynek egyik markáns jeleként – a katonadiplomáciai tevékenységének erősítése jegyében – 2017 augusztusában Pozsonyban újra katonai attaséhivatalt nyit.
A plenáris tárgyalásokat követően a katonai delegációk találkoztak a magyar NATO Erőket Integráló Elem (NFIU HUN) állományával, majd a Légi Vezetési és Irányítási Központban tettek látogatást.
Milan Maxim vezérezredest a találkozó második napján udvariassági látogatáson fogadja dr. Simicskó István honvédelmi miniszter.

1596034243


Fotó: a szerző felvételei