Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hódmezővásárhelyen folytatja katonai pályafutását az eskü előmondója

Szöveg: Balatoni Kitti | Fotó: Lantos József főtörzsőrmester |  2020. május 25. 12:08

Május közepén véget ért a hat hétig tartó alapkiképzés Kaposváron, az MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezrednél. A felkészítést záró ünnepélyes katonai eskütételen Ilyés Zsolt közkatona mondta elő az eskü szövegét. Terveiről kérdeztük és arról, hogy miért a katonai hivatást választotta?

1596079297

Ilyés Zsolt Gyulán született, és itt végezte el az általános iskolát is. Ezt követően vadgazdálkodási technikusnak tanult Eleken, ahol érettségi vizsgát tett. „Nem találtam a helyemet, így már 2016-ban el akartam menni katonának. Felvettek, azonban magánügyek miatt nem tudtam bevonulni. A rendőrséghez sodort az élet. 2016-tól 2019 júliusáig rendőrként dolgoztam, ezt követően mezőgazdasági munkát végeztem. Ezután határoztam úgy újra, hogy megpróbálok bekerülni a seregbe. Így jutottam el április 6-án Kaposvárra, az MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezredhez alapkiképzésre" – mesélte Zsolt.

„Mindig vonzott a honvédelem, a katonai hivatás és érdekeltek a haditechnikai eszközök. Igazából mindig erre vágytam" – tette hozzá, majd elárulta, hogy több családtagja a Magyar Honvédség kötelékében szolgált. Nagybátyja jelenleg is katonaként dolgozik. Ők inspirálták arra, hogy felszereljen. A hat hetes alapkiképzés végeztével tette le a katonai esküt. „Hatalmas megtiszteltetés volt, hogy Gavlik Péter ezredes mellett állva, én mondhattam el az eskü szövegét. Nagy felelősségnek éreztem, ezért igyekeztem a legjobb tudásom szerint teljesíteni" – mondta.

1596079297

A legnagyobb kihívást az alapkiképzés során a fizikai megpróbáltatásokban látták a honvédek. A menetgyakorlatokra teljes menetfelszerelésben indultak, amely tartalmazta többek között a karabélyt, tártáskát, gázálarcot és a gyalogsági ásót. Azonban a katonáknak a fizikai terhelés mellett a mentális próbatételeket is teljesíteniük kellett. „Erős fizikai, mentális és szellemi megpróbáltatásokon mentünk keresztül, de nagyon élveztem. Ha újra lehetne kezdeni, megint jelentkeznék" – árulta el a közkatona.

Ilyés Zsolt Hódmezővásárhelyen, az MH 5. Bocskai István Lövészdandárnál folytatja útját a katonai pályán. Tervei között külföldi misszióban és gyakorlatokon való részvételek is szerepelnek, hogy széleskörű tapasztalatot szerezzen és szakmájában kiváló teljesítményt nyújthasson.

Címkékeskü