Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Törzsfőnöki átadás-átvétel az EUFOR Parancsnokságon

Szöveg: Dr. Schmidt Gergely László hadnagy | Fotó: Hidvégi Ferenc őrnagy / dr. Schmidt Gergely László hadnagy |  2020. május 25. 13:35

Május 15-én, egy év szolgálatot követően leköszönt Szabó László dandártábornok az EUFOR Parancsnokság törzsfőnöki beosztásából, székét Baráth Ernő dandártábornoknak adta át.

1596079955

A dandártábornok búcsúbeszédében elmondta, hogy egy rendkívüli külszolgálaton van túl, amely során rengeteg tapasztalatot szerzett egy remek munkamorált tanúsító közösségben, ahol számtalan új bajtársra is szert tett. Hálás azért, hogy ilyen kiváló kollégákkal dolgozhatott együtt, akik készek voltak csapatként együttműködni.

Reinhard Trischak dandártábornok, az EUFOR parancsnoka kifejezte elismerését Szabó dandártábornok munkájáért, illetve a COVID-19 helyzet kezelése érdekében felállított gyors reagálású stáb vezetésében játszott szerepéért. Elmondta, hogy az ott folyó munka példaértékű lehet mindenki számára, hiszen az az erőfeszítés, amellyel összefogta és koordinálta a feladatokat, segített elhárítani a legnagyobb fenyegetést, amellyel az EUFOR-nak az utóbbi években szembe kellett néznie.

Baráth Ernő dandártábornok, leendő EUFOR-törzsfőnök – aki harmadik külszolgálatát kezdte meg Bosznia-Hercegovinában – beszédében kifejtette, hogy az eddig tapasztaltak alapján az EUFOR közössége egy jól képzett, magas hivatástudattal rendelkező és motivált csapat, akik elkötelezettek annak érdekében, hogy a küldetésük sikeres legyen.

1596079955

A Szarajevóban állomásozó EUFOR békefenntartó misszió Magyarország egyik kiemelt prioritású küldetése, amely jelentős pillére a balkáni térség stabilizációjának, annak érdekében, hogy a volt jugoszláv tagköztársaságok közötti korábbi feszült viszony rendeződhessen, ennek nyomán pedig elősegíthesse az államok gazdasági és társadalmi fejlődését.

A Magyar Honvédség több évtizede segíti az itt állomásozó erők munkáját, mind kinetikus erőkkel, mind vezető beosztású katonák műveletbe történő bevonásával. A balkáni békét olyan többnemzetiségű erők biztosítják, amelyeknek katonái a világ minden pontjából érkeztek a térségbe. Ebben a sokszínű kultúrkörnyezetben kell megtalálni az egyensúlyt a hatékony feladatvégrehajtás érdekében.

Az elmúlt hónapokban a szokásos katonai feladatok mellett új kihívásként jelent meg a COVID-19 járvány elleni védekezés. A magyar katonai vezetés által szorgalmazott és szigorúan megkövetelt védekező intézkedések azonban sikeresnek bizonyultak, a betegség elkerülte a honvédeket. Szabó tábornok külön ünnepség keretében köszönte meg a magyar kontingens munkáját.

GALÉRIA