Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hódmezővásárhelyre látogatott az olasz szárazföldi haderő vezetője

Szöveg: Budai Anna |  2012. november 15. 11:06

Domján László vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka meghívására 2012. november 14−15-én Magyarországon tartózkodott Claudio Graziano altábornagy, az olasz szárazföldi vezérkar főnöke által vezetett katonai küldöttség.

1595944816

Az olasz−magyar katonai együttműködés több mint tízéves múltra tekint vissza, így a találkozó mindkét fél számára kiemelt jelentőségű volt.
Tekintettel arra, hogy a szakmai látogatás egy napra korlátozódott, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka vendégét az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében fogadta, ahol a tárgyalások részeként Szép László ezredes, magyar−olasz összekötő tiszt tájékoztatta a küldöttséget a kétoldalú kapcsolatokról. Ezt követően Garas László ezredes, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság haderő-tervezési főnöke tartott előadást a parancsnokság szervezetéről, felépítéséről, alárendelt katonai szervezeteiről. A szakmai tárgyalások fontos eleme volt az olasz−magyar katonai együttműködés jövőbeni fejlesztésének kérdése is, amelyről Bárány Zoltán ezredes, a szárazföldi hadművelet és kiképzés főnöke beszélt.

1595944816

A megbeszélést követően statikus bemutatót tartottak, amely révén Graziano altábornagy és kísérete megismerhette a Magyar Honvédségnél rendszeresített fegyvereket és technikai eszközöket. Ezt követően a NATO CREVAL-ellenőrzésben harckész (Combat Ready) minősítést szerzett, főként a hódmezővásárhelyi 62. lövészzászlóalj állományából felépülő zászlóalj-harccsoport (ZHCS) harcászati bemutatóját tekintették meg a vendégek. Itt két, a zászlóalj NATO-műveletekben történő lehetséges alkalmazása esetén felmerülő eseményt demonstráltak.

Domján vezérőrnagy és vendége a megbeszélések során kinyilvánították, hogy mindkét fél számára nagyon fontos a biztos alapokon nyugvó együttműködés és annak további fejlesztése. A hódmezővásárhelyi program zárásaként az Emlékpont múzeumba látogatott el a küldöttség.