Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hogyan bánjunk a láncfűrésszel?

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2017. február 13. 11:38

Nem, ne ijedjünk meg a láncfűrészeket látva, nem véres filmsorozatot forgattak az MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központban (MH RKKK), csupán a két hetes benzinmotoros láncfűrész-tanfolyam egy rész zajlott itt február elején.

Mint ahogyan Garda Tamás főhadnagy, az MH Altiszti Akadémia, oktató tisztje tájékoztatásából kiderült, a haderő használatában lévő műszaki gépek kezelőinek felkészítéséért és vizsgáztatásáért a szentendrei katonai szervezet a felelős. Ebbe a kategóriába nem csak a műszaki kisgépek tartoznak bele, hanem a nagyobb földmunkagépeken át, a speciális eszközök (például tűzszerész berendezések) is.

1596027611

A két hetes tanfolyam első, elméleti részét a tizennyolc résztvevő katona és közalkalmazott az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezrednél teljesítette, míg a gyakorlati részt – azaz a Honvédüdülőben korábban kidöntött fák szakszerű szétdarabolását – már a Balaton-partján hajtották végre.

1596027612

„A tanfolyamon résztvevők az eszköz biztonságos kezelését, valamit a gallyazás és a darabolás szakszerű technikáját sajátították el. Ezt szaktudást a későbbiekben például a hídépítésnél, faanyagok előkészítéséhez, vagy erdős területen útnyitásnál tudják felhasználni" – nyilatkozta kérdésünkre Antal László őrmester, a szentesi ezred rajparancsnok-helyettese.

1596027612

A képzés természetesen a Balatonakarattyán települt alakulat számára is hasznot hajt, hiszen mint azt Myszoglád Attila hadnagy, megbízott részlegvezetőtől megtudtuk: az üdülőben éppen területrendezés van folyamatban, melynek keretében kiirtják a feleslegesen túlburjánzott növényzetet. Ezeken a területeken rendezett parkokat fognak kialakítani, nem is szólva azokról az új parkolókról, melyeket részben a most megtisztított részeken fognak létrehozni.

A vizsgával zárult tanfolyamon sikeresen végzettek műszaki gépkezelői igazolványt kaptak, ám képességükről minimum három évente újra számot kell adniuk.

Fotó: Singer Éva hadnagy