Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Honvédelmi Kötelék – versenyek országszerte

Szöveg: Laász Katalin százados és Ifju Tímea főhadnagy |  2014. április 17. 13:44

A „Honvédelmi Kötelék”-programban a középiskolások számára meghirdetett akadályverseny tavaszi fordulóját rendezték meg a napokban Szentendrén, Pákozdon, Veszprémben, Békéscsabán, Felsőtárkányban, Nyíregyházán és Zalaegerszegen.

1595970391
A versenyek a sport eszközével nyújtanak segítséget a katonai alapismeretek oktatásához

A Magyar Honvédség és a társadalom kapcsolatának erősítése, továbbá a sport és az egészséges életmód népszerűsítése érdekében Hende Csaba honvédelmi miniszter 2013-ban indította el a „Honvédelmi Kötelék"-programot. Az egész országot behálózó mozgalom igyekszik a honvédelem ügyét a lehető legszélesebb körben megismertetni, és a hozzá szorosan kapcsolódó értékeket közvetíteni, valamint mindenki számára lehetővé tenni a honvédelemben való részvételt.

Ennek szellemében a Magyar Honvédség és a Honvédelmi Kötelék Programiroda 2014 tavaszán megyei szintű honvédelmi versenysorozatot hirdetett meg középiskolák számára, a sport eszközeivel nyújtva segítséget a katonai alapismeretek oktatásához. A jelentkező középiskolákból négyfős, vegyes összetételű csapatok nevezhettek.

1595970391
Az egyik legjobban várt versenyszám a légpuska lövészet

A versenyeket a Honvédelmi Kötelék Programiroda felhívása alapján az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (HKNYP) szervezeti elemei rendezték meg, együttműködve a rendezvény helyszínét biztosító honvédségi alakulatokkal és a helyi együttműködő szervezetekkel.

A budapesti és a Pest megyei verseny sikeréért a HKNYP 1. Katonai Igazgatási Központ (1. KIK) toborzói tettek meg mindent. Az eseménynek helyszínt adó alakulat, az MH Altiszti Akadémia szentendrei bázisa biztosította mindazt, ami a verseny sikeres megrendezéséhez szükséges, a versenyszámok lebonyolításában aktívan részt vettek az alakulat katonái is.

A versenyben részt vevő 17 csapatot Bozó Tibor dandártábornok köszöntötte. Az altiszti akadémia parancsnoka megnyitóbeszédében reményét fejezte ki, hogy a jövőben viszontláthatja a diákokat mint kiképzendő altisztjelölteket a szentendrei bázison. A szentendrei versenyen a csapatok tájfutásban, kézigránátdobásban, légpuskalövészetben, fegyveres váltófutásban mérték össze tudásukat, de szellemi próba is várt rájuk: honvédelmi kérdésekből álló totót is kitöltöttek.

1595970392
Az akadálypálya mindig kihívás

Az első helyért járó díjat a budapesti indulók közül a „TKC" csapata, a Than Károly Ökoiskola Gimnázium, Szakközépiskola és Szakiskola vihette el, a második helyezett a Weiss Manfréd Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium csapata lett, míg harmadikként a Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Vegyipari, Környezetvédelmi és Informatikai Szakközépiskola végzett.

A Pest megyei versenyben első helyezést ért el az Unghváry László Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközép- és Szakiskola, második lett a Baktay Ervin Gimnázium csapata, s harmadikként végzett a „Kékkötényesek" csapata, a Kardos István Általános Iskola és Közgazdasági Szakközépiskola.

A győzteseknek járó díjakat, elismeréseket, valamint értékes tárgyjutalmakat Farkas Anikó, a Honvédelmi Minisztérium kabinetfőnöke és Szarka Csaba ezredes, Budapest Főváros Védelmi Bizottságának titkára adták át.

1595970392
Szentendrén Farkas Anikó, a Honvédelmi Minisztérium kabinetfőnöke köszöntötte a versenyen részt vevő csapatokat

A „Honvédelmi Kötelék"-verseny Fejér megyei fordulóján 15 csapat mérte össze tudását a pákozdi katonai emlékpark területén. A verseny sikeréért a HKNYP 3. Katonai Igazgatási Központ (3. KIK) munkatársai tettek meg mindent, míg a rendezvény logisztikai ellátását a székesfehérvári MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred biztosította.

A csapatok kézigránátdobásban, légpuskalövészetben, váltófutásban versenyeztek egymással, s itt sem maradhatott el a totó.

A verseny első helyezettje a „Sólyom" csapat, a Kodolányi János Középiskola lett, második helyezést értek el a „Ciszterci Ördögök", a Ciszterci Szent István Gimnázium csapata, a bronzérem tulajdonosai pedig ugyanazon intézmény „Harci Marci" elnevezésű csapatának tagjai lettek.

1595970392
Eredményhirdetés Pákozdon

A győzteseknek és résztvevőknek a díjakat, elismeréseket dr. Tanárki Gábor, a kormányhivatal igazgatója, a Fejér megyei Védelmi Bizottság részéről Bárdos Zoltán tűzoltó alezredes és Gumpl Pál alezredes, a bizottság honvédelmi referense, valamint Tóth Csaba alezredes, az MH HKNYP 3. KIK központparancsnoka adták át.

A Felsőtárkányban megrendezett Heves megyei verseny sikeréért a HKNYP 5. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda munkatársai tettek meg mindent. A sportverseny kilenc csapat, többségében egri középiskolás diákok részvételével zajlott. A résztvevőknek az öt alapfeladat mellett más versenyszámokban is össze kellett mérni erejüket, melyek a gépkarabély szét- és összeszerelése, íjászat és egészségügyi ismeretek voltak.

A Heves megyei fordulót a honvédelmi ismereteket oktató Wigner Jenő Műszaki, Informatikai Középiskola és Kollégium diákjai nyerték meg: az első helyen a „Kadett IV." , a másodikon a „Reményteli esetek" , míg a harmadik helyen a „Kadett I." csapat végzett.

1595970392
Értékes díjakat kaptak a nyertesek

Fotó: MH HKNYP