Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Honvédelmi miniszteri elismerést kapott

Szöveg: M. K. |  2016. november 5. 21:43

Nemzeti ünnepünk, október 23. alkalmából Magyarország honvédelmi minisztere Maléter Pál Emlékérmet adományozott Farkas József rehabilitált százados részére. A kitüntetett a Magyar Honvédség központi ünnepségén nem tudott részt venni, ezért Kaposváron szerveztek számára átadási ünnepséget. 

1596022587

Az elismerést a napokban az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság kaposvári központjában vehette át Farkas József. A miniszteri elismerést Mészáros Károly őrnagy, érdekvédelmi részlegvezető adta át.
Farkas József rehabilitált százados 1953-ban végezte el a Bem Légvédelmi Tüzértiszti Iskolát. A kaposvári önálló légvédelmi tüzérosztály kötelékébe került alhadnagyként, mint osztálykiképző. Pártonkívüliként az 1956-os forradalom alatt katonatársai beválasztották az alakulat Forradalmi Katonai Tanács tagjai közé. A forradalom és szabadságharc leverése után vizsgálati fogságba került.

Mivel a tiszti nyilatkozatot nem írta alá, 1957-ben leszerelték, az igazolási eljárást követően rendfokozatától megfosztották. A civil életben nyugdíjazásáig közgazdászként dolgozott.
1992-ben rehabilitálták, visszaállítva rendfokozatát, majd 1995-ben előléptették századossá.

Fotó: Kováts Nikoletta