Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az ’56-os áldozatokra emlékeztek

Szöveg: Cs. Sárkány Beáta hadnagy |  2016. november 6. 7:21

A hatvan évvel ezelőtti eseményekre emlékeztek a debreceniek és az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonái november 4-én több helyszínen a városban.

1596022587

Elsőként Iván Kovács László emléktáblájánál helyezték el a koszorúkat az emlékezők, a Bethlen Gábor Szakközépiskola és Gimnázium udvarán. Ezt követően a Debreceni Köztemetőben található kopjafához, majd a Honvédtemető panteonjához vitték az emlékezés virágait. 

1596022588

A következő helyszín a debreceni Kossuth-laktanya volt, ahol azoknak a mártír katonáknak az emléktáblája található, akik az 1956. november 4-i szovjet megtorlás áldozatai voltak. Dr. Ruszin Romulusz dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka felidézte a hatvan évvel ezelőtti eseményeket.  „Itt, az emléktábla előtt állva emlékezhetünk azokra, akik olyan sokat tettek és a legtöbbet adták, amit egy ember adhat. A Magyar Honvédség Debrecenben szolgáló katonái ’56-ban tanúbizonyságot tettek arról, hogy a magyar emberekért, az országért szolgálnak. (…) A mai magyar katonákat, a debreceni katonákat, az 5-ös dandár katonáit ugyanilyen érzés hatja át: önökért vagyunk, önökért szolgálunk és az országért" – mondta a parancsnok.

1596022588

Az ünnepi beszédet követően Szentesi Csaba őrnagy, görögkatolikus tábori lelkész megáldotta a mártírok emléktábláját, majd az emlékezők elhelyezték koszorúikat az emlékműnél. A Magyar Honvédség nevében dr. Ruszin Romulusz dandártábornok és Rácz Károly őrnagy, az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 2. Katonai Igazgatási Központ parancsnokhelyettese rótta le kegyeletét.

A megemlékezés a Magyar Takarodó dallamaival zárult.

1596022588


Fotó: Hajdú Zoltán tizedes