Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Honvédhagyományaink őre

Szöveg: Tamás Tibor |  2012. november 23. 15:19

A HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum megalapozott hátteret ad a magyar katonai identitástudat formálásához, a maga eszközeivel erősítve a hadsereg tagjainak együvé tartozását – jelentette ki Hende Csaba honvédelmi miniszter november 23-án, Budapesten.

1595945158

94 esztendeje alakult meg a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) elődje, és 75 éve nyílt meg annak az első önálló, állandó kiállítása. A kettős évforduló tiszteletére november 23-án rendeztek ünnepséget az intézményben. Beszédében a honvédelmi tárca vezetője rámutatott: az intézmény megalapításával „visszavonhatatlanul létrejött a múzeum közössége, amely ezen a nagy küldetésen, a magyar nemzet hadtörténelmének és honvédhagyományaink ápolásán dolgozik". E küldetés meg fog maradni addig, ameddig Magyarországnak szüksége van honvédeire, amíg a magyar nemzet meg akar maradni. „A honvédelem rendszer, ami ezer meg ezer szállal szövi át mindennapjainkat. Szinte nincs az életnek olyan területe, ami valamilyen formában ne érintené biztonságunkat. Ilyen terület a múlt, s ezen belül a magyar hadtörténelem területe is" − hangzott el.

Hende Csaba hangsúlyozta: a honvédhagyományaink őreként, a magyar hadtörténeti kutatások hiteles tudományos kutatóműhelyeként működő intézmény megalapozott hátteret ad a magyar katonai identitástudat formálásához, a maga eszközeivel erősítve a hadsereg tagjainak együvé tartozását. A miniszter fontosnak nevezte, hogy minden katona szolgálati ideje alatt legalább egyszer, a hivatásos állomány két-három évenként látogassa meg a múzeumot, és szakmai vezetéssel tekintse meg a kiállításokat. Mint mondta, ez évben több mint kétezer katona járt e falak között. A HM HIM kiváló munkát végez a külföldi partneri, így Közép-Európa hadtörténeti múzeumaival az élő kapcsolatok terén is.

1595945159

Hende Csaba szólt arról is, hogy a HM HIM látogatottsága a legjobbak közé tartozik hazánkban: a tavalyi 68 ezer látogatóhoz képest idén már eddig is több mint 80 ezren váltottak belépőt. A múzeum több mint félezer iskolával áll kapcsolatban, ami szintén alkalmas a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség által képviselt értékek közvetítésére – kiváltképp napjainkban, amikor hazánk és a honvédség megújulását éljük, amelynek sikere jórészt a lelkekben dől el. A miniszter elmondta: hamarosan az intézményhez kerül az afganisztáni misszió hősi halottainak állított kopjafa és emléktábla is.

Dr. Kovács Vilmos ezredes, a HM HIM parancsnoka széles körű áttekintést nyújtott az intézményegyüttes létrejöttéről, viharos történelméről. Az alapítóról elnevezett Aggházy-díjat ez alkalommal Hende Csaba honvédelmi miniszternek adományozta a HM HIM támogatására létrehozott Hadimúzeum Alapítvány. Hadtudományi Emlékérmet kapott Závodi Szilvia főmuzeológus, valamint Perjés Géza özvegye a kitűnő hadtörténész nevét viselő díjat nyújtott át dr. Végh Ferencnek, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusának.

1595945159

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária