Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hópárducok az állománytáblában

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2016. november 10. 9:25

Két hópárducot fogadott örökbe a veszprémi állatkertben az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ (MH LVIK), november 8-án.

Az örökbefogadási ceremónián Szücs József ezredes, a központ parancsnoka elmondta: az idén sem kellett az állományt külön biztatni, hogy ilyen módon segítsék az állatkertet, amely a parancsnok szerint a régió egyik komoly értéke. Az ezredes hozzátette: a szervezet számára fontos a társadalmi szerepvállalás – és ez immár hatodik esztendeje ilyen formában is megnyilvánul.

1596022877

Ráadásul a két hópárduc – név szerint Hara és Igor – földünk egyik legritkább macskaféléjének képviselői közé tartozik, mivel természetes élőhelyükön számuk drasztikus mértékben lecsökkent. Az orvvadászok ugyanis különleges mintázatú bundájuk, valamint a csontjaiknak tulajdonított gyógyhatás miatt vadásznak rájuk, míg a kecskepásztorok gyakran nyájuk védelmében ölik meg őket. Manapság Ázsia hegyvidéki területein, rendszerint 1800-5500 méteres magasságban mindössze körülbelül 3500-7000 hópárduc él.

1596022877

A veszprémi állatkert két ritka lakója közül a hím – Igor – Moszkvából, míg a nőstény – Hara – az Egyesült Királyságbeli Broxbourne-ből érkezett, mégpedig azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a veszélyeztetett faj itt biztonságban szaporodhasson.

1596022877

Nem tudjuk, hogy jelzésértékű-e, de az örökbefogadás napján Veszprémben és környékén némi havas eső is esett…

Fotó: a szerző felvételei és internet