Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Hullámok között

Szöveg: Sályi Gergő törzsőrmester |  2018. április 30. 10:59

Az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezrednél vízijármű-vezetők részére tartottak háromnapos szakkiképzést. A foglalkozások célja az alakulatnál rendszeresített vízi, illetve kétéltű haditechnikai eszközök igénybevételre történő felkészítés, valamint a gépkezelői jártasság elmélyítése volt.

1599186337
A Logisztikai Zászlóalj Törzstámogató Század műszaki szakaszának szakkiképzése április 23-án elméleti ismeretek átadásával vette kezdetét. A katonák felelevenítették a vonatkozó biztonságtechnikai és környezetvédelmi rendszabályokat, a PTSZ-M típusú lánctalpas úszóképes szállítójármű, illetve a CSM-40 típusú motorcsónak rendeltetését, harcászattechnikai adatait, szerkezeti felépítését és természetesen üzemszerű használatának előírásait, továbbá az esetleges meghibásodások során alkalmazandó eljárásokat is.
1599186338
A felkészítés másnapján a vízijármű-vezetők technikai kiképzésére, a műszaki eszközök málházása és szállítása során betartandó biztonsági rendszabályok átadására, a vízi közlekedés szabályainak elsajátítására, továbbá – a PTSZ esetén – szárazföldi vezetési gyakorlat végrehajtására került sor. Ez utóbbi alkalmával az érintetteknek lehetőségük nyílt a lánctalpas eszköz irányítására emelkedőn-lejtőn, nehezen járható terepen és oszlopmenetben egyaránt.
1599186338
Április 25-én jött el a vízre szállás ideje a légvédelmi alakulat – Mosoni-Duna környezetében kialakított – vízi gyakorlóterén. A járművezetők hosszú távú vezetésen vettek részt, melynek során mind a közel 12 méter hosszú, 18 tonnás monstrummal, mind pedig az öt fő szállítására alkalmas fürge motorcsónakkal gyakorolták a vízre szállás, valamint a partfogás folyamatát, a különböző vízi manőverek kivitelezését, illetve a fel- és lerakodást, valamint folyóba esett személy mentését is.
1599186338
Noha az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred alapvetően szárazföldön látja el feladatait, az ilyen kiképzési események segítenek abban, hogy úszóképes eszközeivel is felkészülten tudjon a kihívások elé állni a győri alakulat.

Fotó: a szerző felvételei