Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Háborús bűnök gyanújával egykori katonai vezetőket fogtak el Bosznia-Hercegovinában

Szöveg: honvedelem. hu / MTI |  2018. április 30. 13:16

Szerbek ellen elkövetett háborús bűncselekmények gyanúja miatt több egykori boszniai katonai vezetőt fogott el április 27-én a boszniai állami nyomozó és védelmi hivatal (SIPA).

A Nezavisne Novine című szarajevói napilap internetes változatának beszámolója szerint a kelet-boszniai Bihacon fogták el Atif Dudakovicot, a boszniai hadsereg ötödik hadtestének egykori parancsnokát, akit azzal gyanúsítanak, hogy 1995 őszén háborús bűnöket követett el a szerbek ellen Horvátország és Bosznia határán a szerbek lakta településeken. A férfi ellen 12 évig folyt nyomozás.

Dudakovic mellett elfogtak további 13 embert, akiket szintén az 1992-1995-ös boszniai háború idején szerbek ellen elkövetett háborús bűncselekményekkel gyanúsítanak. Az őrizetbe vettek között van Ibrahim Nadarevic, aki a háború során szintén az ötödik hadtestben szolgált, később pedig Bosznia-Hercegovina többségében bosnyákok és horvátok lakta országrészének, a Bosznia-hercegovinai Föderációnak a háborús veteránokért felelős minisztere volt, jelenleg pedig a boszniai parlament felsőházában a házelnök helyettesének tanácsadója.

A nyomozóhatóság adatai szerint 1995-ben a boszniai hadsereg ötödik hadteste több kelet-boszniai településen mintegy 870 civilt, valamint 400 katonát gyilkolt meg, és több mint 30 települést gyújtott fel. Abban a térségben 21 tömegsírt találtak a hatóságok. Atif Dudakovic az évek során többször is tagadta, hogy köze lenne a háborús bűncselekményekhez, a róla készült videofelvételeket pedig hamisítványoknak nevezte, valamint kijelentette, hogy az azokon elhangzó szavait kiragadták a szövegkörnyezetből. Az 1992-1995-ös boszniai háborúnak mintegy 100 ezer halálos áldozata volt, s a háborús cselekmények miatt több mint egymillió ember vált menekültté.